2013. október 13., vasárnap

Diós-mézes versike


Örülünk, hogy ünnepünk ma
aTiéd is lehet,
Fogadd tőlünk örömünkben
ezt a kis üveget!
Mit méz benne dióval tesz,
kívánjuk most Neked:
Vegye körül életedet
hit, remény, szeretet!


2013.10.11-én este, bevetésre várva

2013. október 7., hétfő

Mi van akkor, ha az ls és a du más méretet mutat?

Röviden annyi, hogy a lefoglalt és a ténylegesen használt fájlméret eltér. Az ls parancs a fájlok diszken foglalt méretét jelzi ki, a du pedig azt a méretet, amit a fájl aktuálisan felhasznál a diszkből.

Nálam ez így nézett ki:
SLES10_SP4# ls -lh S3.FragLog
-rw-r--r-- 1 root root 256M Oct  7 10:26 S3.FragLog
SLES10_SP4# du -h S3.FragLog
189M    S3.FragLog

Az ls-nek meg lehet mondani, hogy írja ki nekünk mindkét fájlméretet.
ls -lsh S3.FragLog
SLES10_SP4# 189M -rw-r--r-- 1 root root 256M Oct  7 10:40 S3.FragLog



A vizsgált fájl úgynevezett sparse fájl. Ezen fájlok jellemzője, hogy blokkjainak azon része, aminek nulla (0x00) a tartalma, fizikailag nem tárolódik a diszken. Így a fájl tényleges mérete jóval kisebb lehet, mint amennyi le van számára foglalva.

Ha tar-ral akarunk ilyen fájlokat (tömörítés nélkül) csomagolni, akkor azt egy S opcióval jelezni kell, és ekkor a fájlok használt méretük alapján kerülnek bele a csomagba. Az opció megadása nélkül előfordulhat, hogy a tar nem talál elég helyet a képződő fájlnak, és hibával kilép. De ha lesz is elég helye végigcsinálni a csomagolást, akkor is feleslegesen nagy mérete lesz az új fájlnak.

2013. szeptember 10., kedd

Bináris fájl másolása konzolról

Ilyenkor uuencode-uudecode-ot szoktunk használni.
Ha ilyen nincs, akkor:

xxd fájl.bin

xxd -r fájl.xxd > fájl.bin

Hario Skerton - nem gyári adatok



Őrlőátmérő (külső): 38 mm
Őrlőműkialakítás: kúpos
A tengely menetemelkedése (normál M8 menet): 1,25 mm
Egy őrlésfokozat (a menetemelkedés hatoda): kb. 0,21 mm
Össztömeg: kb. 450 g

Folytatás következik... ...ITT

2013. szeptember 9., hétfő

DeLonghi BAR-14 nyomásmérés

Valamennyire köztudott, hogy a presszókávék 9 bar nyomással készülnek. A házi kávéfőzőkben is igyekeznek a gyártók ehhez közeli értéket beállítani, legtöbbször egy 15 bar-os szivattyú és egy 9 bar-os szabályozó szelep (Over pressure valve - OPV) beszerelésével. A szivattyú állandóan 15 bar-on üzemel, de a közte és a hőtartály között beépített szelep a 9 bar-on felüli nyomást visszavezeti a hidegvizes tartályba, így a kávépogácsára valóban 9 bar nyomás jut.

Egy DeLonghi BAR-14 (Caffee Treviso) gépnél a méréshez a következő eszközökre és szerszámokra van szükség.
 A mérőeszközhöz:
  • 1 db legalább 15 bar-ig mérő nyomásmérő (manométer), lehetőleg 3/8"-os menetes csatlakozással
  • 1 db egyik végén 3/8"-os belső, másik végén M10*1 külső menettel ellátott flexibilis bekötőcső
  • 1 db 10-es villáskulcs
  • 1 db 19-es villáskulcs
A kávéfőző vízterelőjének és a nyomásrugó tartójának kiszereléséhez:
  • 1 db PH2 fejű, kb. 10 cm összhosszúságú csavarhúzó
  • 1 db kétforintos érme
Nekem 1/4"-os csatlakozójú nyomásmérőm volt, ezért kellett vennem egy 1/4"-3/8" (B-K) átalakítót, meg teflonszalagot a szigeteléshez.
A prodzsekt eszközköltsége kb.
Manométer 1000 Ft
Flexcső 440 Ft
Átalakító 120 Ft
Teflonszalag 120 Ft
Összesen kb. 1800 Ft

A kész összeállítás mérés után így néz ki.

2013. szeptember 5., csütörtök

Kávéfőző matematika - 1. rész

A pumpás-karos-manuális nevekkel ellátott presszó kávéfőzők nagyjából egységes belső szerkezetet mutatnak. Van egy körülbelül egy literes műanyag tartályuk, melyből egy nagynyomású szivattyú tölti a vizet egy durván két decis fém, nyomásálló tartályba – bojlerbe –, ahol a fűtőszál egy előre (legtöbbször termosztáttal) beállított hőmérsékletre hevíti a vizet. Amikor ez a hőfok beáll, egy lámpa jelzi (le-, illetve felkapcsolódással), hogy a készülék készen áll a kávékészítésre.
Ha ekkor megnyomjuk a kávéadagoló gombot, a szivattyú elindul, és 9 bar nyomással hideg vizet juttat a bojlerbe, ami miatt az ott lévő forró víz (a befolyó hideg vízzel valamilyen mértékben keveredve) a kávéőrleményen keresztül belefolyik az edénybe. Ezzel elkészült a kávé.
A kérdés az, hogy milyen teljesítményű fűtőszálra van szükségünk ahhoz, hogy a kávé kifolyása alatt a bojlerből kilépő víz hőmérséklete állandó legyen.

A számítások előtt néhány egyszerűsítést tennünk kell annak érdekében, hogy ne akadémiai szintű levezetést kapjunk. Tegyük fel először is, hogy a bojlerünk tökéletesen szigetelt, hőkapacitása nulla, hőt nem ad át környezetének, és nem is vesz fel onnan! Tegyük fel továbbá, hogy a fűtőszál idő- és hőveszteség nélkül hevíti a vizet! Végül feltételezzük azt is, hogy a víz hőkapacitása nem változik se a nyomás- se a hőmérsékletváltozás hatására. Legyen a környezet hőmérséklete 25 °C, a bojlerben levő vízé pedig 95 °C!

Egy presszó kávé elkészítése körülbelül 30 másodpercet vesz igénybe, és dupla esetén körülbelül 60 ml folyadékot kapunk ennyi idő alatt. Ez azt jelenti, hogy másodpercenként körülbelül 2 ml víz halad át a tartályon (ez megfelel 2 g/s tömegsebességnek). A víz a bejáratnál 25 °C-on érkezik, a kijáratnál pedig 95 °C-on távozik.
Ha feltételezzük azt, hogy adott időegység alatt a beáramló víz a tartályban levővel nem keveredik el, az időegység letelte után viszont azonnal és tökéletesen elvegyül, akkor az ebben az időpontban pillanatszerűen bevitt energia az időegység alatt a tartályba érkezett víz felmelegítésére kell csak, hogy fordítódjon – hogy azt felhevítse a tartály többi részének hőmérsékletére. (Ezek a feltételezések szigorúan véve végtelen rövid időintervallumokra igazak csak, de mint látni fogjuk, a kapott teljesítmény független lesz az időintervallum hosszától.)
Az energiamérleget tehát egyenletekkel így írhatjuk fel (P a fűtőszál teljesítménye, Δt az időintervallum, c a víz fajlagos hőkapacitása, m az időegység alatt tartályba áramlott víz tömege, Tbe és Tki a bejövő és kimenő hőmérsékletek, v a bejövő víz tömegsebessége):

P • Δt = c • m • (Tki - Tbe)
és
m = v • Δt

A második egyenletet az elsőbe helyettesítve, majd egyszerűsítve Δt-vel, a tartályt melegítő fűtőszál teljesítményére a

P = c • v • (Tki - Tbe)

összefüggést kapjuk. A fent megadott értékekkel ez

P = 4,18 J/g°C • 2 g/s • 70 °C = 585,2 W-ra adódik.

Talán furcsának tűnhet, de a fenti összefüggés értelmében ez a teljesítmény független a tartály méretétől, így például egy két literes bojlerre ugyanúgy vonatkozik, mint egy két decisre.

A kávéfőzőkben a nem ideális folyamatok (a fűtőszál hatásfoka és hőtehetetlensége, a környezetnek átadott energia, a nem tökéletes keveredés, a hőkapacitás hőmérsékletfüggése) és a hőmérsékletek különbségének változásai (a boljer hőmérséklete akár nagyobb, a környezeté kisebb is lehet) miatt a gyártók az 585 W helyett 1000-1200 W-ot használnak, nagyobb bojler esetén – hogy előbb elérjék a hőstabil állapotot – akár még többet is.

2013. szeptember 4., szerda

Hario Skerton - Tapasztalatok

Szimpla adag (7-8 gramm) eszpresszó géphez való finomságú kávé ledarálásához durván 70 fordulat szükséges, ami legalább egy perc tekerést igényel a szerkezeten. Ez a művelet nem a legkönnyebb, bár ez kávé- és pörkölésfüggő. A darálót lehet térd közé vagy asztalhoz szorítani, de a tekeréséhez minden esetben kell némi erő, ami nők számára szerintem gyakorlatilag használhatatlanná teszi az eszközt.
Főleg nagy szemcseméretnél nem egyenletes az őrlemény, a később tárgyalt konstrukciós hibák egyike miatt. Porrá darálásnál nem nagyon tapasztalható szemcseméret-eltérés, normál eszpresszóhoz őrlés esetén viszont szintén lesznek az átlagméret feletti darabok is.
A finomság átállításához először el kell távolítani a kart leszorító recézett anyát, felemelni a kart, felemelni a biztosító villát, a finomság állító anyát elfordítani, majd mindent ellentétes sorrendben visszatenni. Kicsit macerás, de megszokható.
Mivel a daráló állítása fokozatos, ezért nem lehet tetszőleges finomságúra őrölni, legfeljebb a kívánt mérték közelébe. Eszpresszóhoz való őrlés esetén a két használható fokozat egyikén például eldugul a kávéfőző, a másiknál átzuhog az őrleményen a víz. Egyik sem optimális, szükség lenne fokozatok közötti (vagy inkább nélküli) változtathatóságra. A finomságskála szélessége tényleg megfelelő, azt viszont tudni kell, hogy minél finomabb az őrlemény, annál több fordulatot és/vagy több erőt igényel egy adott tömegű kávé ledarálása.
Az üveg alsó részt én főleg amiatt tartottam fontosnak, mert elektrosztatikus szempontból jobban viselkedik a műanyagnál, és várhatóan nem tapasztja össze a ledarált kávészemcséket. A kávé olajossága miatt azonban mégis van némi rögösödés, üvegre tapadás. Az üveg hátárnya a műanyaggal szemben viszont, hogy könnyebben törik, és szerintem nem is kapható hozzá ilyen edény, mint pótalkatrész, tehát, ha törik akkor új darálót kell venni.

Folytatás következik... ...ITT

2013. szeptember 3., kedd

Fájlok biztonsági mentése rsync-kel Windows 7 alatt

Ha arra van szükség, hogy bizonyos könyvtárainkról biztonsági mentés készüljön, az rsync erre kiváló lehetőséget biztosít. Ezzel a kis prorammal egyszerűen meg tudjuk oldani, hogy minden mentésnél csak azokkal a fájlokkal foglalkozzunk, amik az előző mentés óta változtak.
Az rsync használatához nem kell telepíteni semmit, viszont szükség van néhány innen letölthető fájlra.

A letöltés után
  1. Csomagold ki a fájl tartalmát egy tetszőleges könyvtárba (a lenti példában ez a könyvtár a C:\Temp)!
  2. Készíts egy fájlot például Backup.bat néven az Asztal-ra (Angol nyelvű Windows-ban Desktop), másold bele az alábbiakat, majd mentsd el!
echo off

set MYDATE=%DATE:/=%
set MYTIME=%TIME::=%
set MYTIME=%MYTIME: =0%
set MYTIME=%MYTIME:~0,-3%
set LOGFILENAME=RsyncLog_%MYDATE%-%MYTIME%.log
echo Csatlakoztasd a pendrive-ot!
pause

cd "C:\Temp\rsync_309"

echo ==== Mentés a pendrive-ra ====

rsync.exe --modify-window=2 -a -u -v --delete /cygdrive/"C/Temp/Sajat" /cygdrive/"E/Backup/" > c:\Temp\rsync_309\Logs\%LOGFILENAME%

rsync.exe --modify-window=2 -a -u -v --delete /cygdrive/"C/Temp/Asztal" /cygdrive/"E/Backup/" >> c:\Temp\rsync_309\Logs\%LOGFILENAME%

echo Kész

pause

Az így létrejött fájlra először kattintva a C:\Temp alatt lévő Sajat és Asztal nevű könyvtárak tartalma kimásolódik az E meghajtóhoz csatolt pendrive Backup könyvtárába, majd minden új futtatáskor megtörténik a könyvtárakban addig az időpontig történt változások (fájl módosulás vagy törlés, új fájl keletkezés) aktualizálása.
Minden futtatásnál keletkezik egy logfájl, ami tartalmazza az rsync parancs által kiírt üzeneteket; ebben ellenőrizhető például, hogy miket másolt, hol akadt gondja, stb. A logfájlokat a szkript a  c:\Temp\rsync_309\Logs\ könyvtárban hozza létre.
A szkript értelemszerűen módosítható más könyvtárakhoz is.

Nálam a mentés során egy könyvtár teljes tartalma egy központi meghajtóra, két másik könyvtár tartalma pedig egy pendrive-ra másolódik.

2013. augusztus 24., szombat

Virtuális diszk Linux-on

Ha szükség van egy virtuális diszkre (egész pontosan loopback fájlra épülő átmeneti diszkre) hirtelen, akkor a következőket lehet tenni rendszergazdaként (root).

  1. dd if=/dev/zero of=/tempfile bs=1024 count=30000
  2. losetup /dev/loop0 /tempfile
  3. (ha nem megy, meg lehet próbálni betöltetni a loop modult:
    modprobe loop)
  4. mkfs -t ext3 -m 1 -v /dev/loop0
  5. mount -t ext3 /dev/loop0 /mnt
Ettől a ponttól van egy olyan 30 MB-os ext3 fáljrendszerünk, ami a /mnt alatt érhető el. Gyakorlatilag ugyanúgy használható, mint bármely más fájlrendszer. Ha más méretre van szükség, akkor a count után lévő értéket kell ennek megfelelően módosítani.

Amikor befejeztük a munkát az átmeneti fájlrendszerünkkel, akkor vissza kell állítani az eredeti állapotot, például így (szintén root-ként):
  1. cd
  2. umount /mnt
  3. losetup -d /dev/loop0
  4. rm /tempfile

2013. augusztus 21., szerda

Nyári olvadás

Az utóbbi két hónapban duplájára nőtt a lakásom elektromos fogyasztása. Az ember, akinek nem ellensége a pénze, ilyenkor mindig eltöpreng, vajon mitől is történhet ilyesmi.
Amikor az első hónap végén a villanyóra állásának jelentésénél észrevettem a durva különbséget, a következőkre gondoltam.
  • Vagy az újonnan üzembe helyezett tévé és számítógép okoz túlfogyasztást (ezek használatának kezdete pont a kérdéses időszakra tehető);
  • Vagy valaki áramot lop tőlem.
Igazából egyik sem volt túl valószínű ok.
A második hónap végén szintén szembesültem a túlfogyasztás tényével, s ez megölte az utolsó reményemet is, ami abba kapaszkodott, hogy ez magától meg fog javulni.
Itt már kiszámoltam, hogy milyen fogyasztóval lehet dolgunk: a túlfogyasztás kb. 60 kWh, ami durván 83,3 W-os fogyasztó állandó bekapcsolását feltételezi. Ehhez hasonló fogyasztó viszont nem volt a lakásban. Maradt tehát a szisztematikus módszer.
Ezt egy multiméterrel végeztem, sorra méregetve az elektromos eszközök munka- és készenléti áramfelvételét.
A hűtőnél elállt a lélegzetem: járó kompresszorral 5 A áramot vett fel. A gyártó szerint a készülék teljesítménye 110 W, ami 0,47 A áramfelvételt jelent; ennek tízszerese nyilván nem lehet üzemszerű működés.
Mi lehet ennek az oka? A hűtőgép hangja normálils volt, s a jég se volt durván vastag benne. Azért egy olvasztás nem árt - gondoltam. És milyen jól gondoltam. Olvadás és alapos tisztítás után bekapcsolva a hűtő áramfelvétele 0,63 A lett, ami magasabb, mint a gyári érték, de egy tizen-egynehány éves hűtőnél ez még belefér. Fél nappal később egyébként már 0,5 és 0,6 között járt az áram, és lehet, hogy lejjebb is ment, de azt már nem néztem.
Mi ebből a tanulság?
  • Egy régi hűtő nem csak, hogy nem energiatakarékos, de csinálhat ily módon extra költségeket. Aki nem figyel, és mondjuk limit nélküli átutalási megbízása van, rossz esetben ezt észre se veszi.
  • Érdemes gyakran leolvasztani a hűtőnket.
  • Jó figyelni, mekkora havonta a fogyasztásunk.
  • Ha valami furcsát észlelünk, érdemes azonnal cselekedni.

Nekem ez a lecke kb. tízezer forintomba került, meg egy fél délután gondolkodás és méregetésbe.

2013. augusztus 15., csütörtök

Douwe Egberts kávék pörkölési ideje

Míg a nyers kávé évekig eltartható számottevő minőségromlás nélkül, a pörkölt babkávé már csak hetekig, a darált pedig perceken belül elveszti az aromáját (egy gyakorta emlegetett ökölszabály szerint a nyers kávé három évig, a pörkölt három hétig, a darált három percig él) (Forrás)
A kávéhoz értők emiatt nagyjából szeretnek tisztában lenni azzal, hogy amit isznak, annak az alapanyagát mikor pörkölték.
Olasz szemes kávéknál általában a minőségmegőrzési időt a pörköléstől számított két évre adják meg, így a zacskóra nyomtatott dátumból a másik dátum kivonással könnyen meghatározható.
A Douwe Egberts kávéknál nem ennyire közismert ez az adat. A vevőszolgálatuktól kapott információ alapján a kávék minőségmegőrzési ideje szemes kávé esetén 1, őrölt pörkölt kávé esetén 1,5 év. A megfelelő frissesség miatt tehát Omniát, Karavánt, Palomát vagy Piazza d'Oro-t csak olyat érdemes venni, aminek a lejárati idejéből legalább fél év még hátra van szemes, és egy év darált esetben.
A friss kávé vétele után annak tárolásáról is gondoskodni kell, amiről az idézett oldal nagyon jó leírást ad.

2013. augusztus 11., vasárnap

Hario Skerton - Bevezető

Nemrégiben (2013. március) hozzájutottam egy Hario Skerton kávédarálóhoz. A Barista szaküzletben sikerült megvásárolnom, 14 500 Ft-os áron, amit akkor kicsit sokalltam érte. Ez a véleményem azóta megváltozott: most már nagyon sokallom. Az eladó szerint ez egy minőségi, megbízható daráló, sokáig fogom tudni használni. Kaptam a daráló mellé negyed kiló - 2013 novemberi lejáratú - Fresco Blend szemes kávét, amit a félbeszakíthatatlanul beszélő eladó javaslata értelmében arra kellett volna használnom, hogy beállítsam a darálót, nem sajnálva, hogy ki kell öntenem a rosszul sikerült lefőtt kávékat.
A március óta eltelt időszakban volt alkalmam tesztelni az eszközt, több ízben napi háromszor is, így összegyűlt egy kis információhalmaz, amit ezúton közre is adok azok számára, akik esetleg tervezik, hogy ilyen darálót vesznek.

Kezdjük a marketing szöveggel (gyári adatok és az eladók által írtak)!
  • gyors és könnyű használat
  • kerámia őrlőmű
  • egységes őrlési szemcseméret
  • fokozatos állíthatóság
  • könnyen állítható finomság
  • nagyon pontos állíthatóság
  • széles őrlési tartomány: a török kávétől a french press által igényelt durvaságig
  • üveg alsó rész, melyben a darált kávé tárolható is, a mellékelt záró kupakkal
  • csúszásgátló gumi (mellékelt)
  • klasszikus időtálló dizájn
  • mosogatógépben tisztítható
  • 214 mm magas, 93 mm széles (forgatókarral 172 mm)
Folytatás következik... ...ITT

2013. július 27., szombat

Woody Allen filmek idézetei

Jasmine a hozzá túl közel álló taxishoz (Blue Jasmine, 2013):
- Kifarolna az aurámból?

Virgil Starkwell (VS) két börtöntársával (I és II) a szökés részleteiről beszélget (Fogd a pénzt, és fuss, 1969):
VS: - Még mindig nem értem, hogyan jutunk ki a főkapun.
I:  - Az őrök egyenruhájában.
II: - Ezért választottuk a pénteki napot. Te a mosodában dolgozol, el kell lopnod az őrök alsóneműjét.
VS: - Micsodát?!?
I:  - A felsőruhákat mi már biztonságba helyeztük.
VS: - Nem értem. Ha egyszer megvan a felsőruha, minek az alsógatya?
I:  - Mert arra törekszünk, hogy mindenben élethűek legyünk.
II: - A precíz munka híve vagyok.
XY felesége és gyermeke társaságában (Rejtélyes manhattani haláleset, 1993):
- Hallgass ide, visszatérve a borkóstolóra, drágám, azt szeretném kérni, hogy köpd ki.
- Anya, ne igyál túl sokat.
- Hogy érted ezt, Nick?
- Tudod a profik mind kiköpik a bort, és nem szeretném, ha egész éjjel a klozettba lógatnád a fejed, mert összeittál mindent.



2013. július 25., csütörtök

A szegényember blogolója

Avagy miért lettem, és maradtam is Blogger-es?

A miért lettem kérdésre könnyű válaszolni. Ezen tanították ugyanis az alapokat nekem, amikor érdekelni kezdett a blogozás, és ezért jelentkeztem egy ilyet oktató tanfolyamra.

A miért maradtamra már bonyolultabb a felelet. Általában két nagy ingyenes blogoló online alkalmazásban szoktunk gondolkodni, az egyik a Google féle Blogger (blogger.com, blogspot.com), a másik pedig az Automattic nevű céghez köthető Wordpress (wordpress.com). E kettőnek is vannak előnyei és hátrányai is egymással szemben. A Wordpress-ről például az a hír járja, hogy nagyon elegáns blogokat lehet készíteni vele. A neten itt-ott én is láttam is pár nekem tetsző Wordpress-szes oldalt. A Wordpress támogatja matematikai vagy műszaki kifejezések, egyenletek írását. Mivel nekem fontos volt az egyenlet-megjelenítés, és mert a Blogger-en ezt csak nagyon keservesen tudtam megvalósítani, vonzott a Wordpress. Bár a tartalmat a kinézetnél fontosabbnak tartom, azért vonzott a jó kinézet is. Tettem hát egy próbát a Wordpress-szel.
Az első meglepetés az volt, hogy az ingyenes template-ek nem olyan vonzóak a szemnek, mint amilyeneket a világhálón lehet látni. Nem baj, majd a legjobban tetszőt kicsit átalakítom. Ekkor jött a második meglepetés: a téma minimális változtatását a rendszer megengedi, de ez gyakorlatilag kimerül a háttér és a fejléc színének változtatásában, és háttérkép beillesztésében. Az összes többi változtatás évente harminc dollárunkba kerül. A Blogger ezzel szemben szinte minden módosítást megenged a template-ben, aki akar, még a HTML kódba is belenyúlhat, szóval határ a csillagos ég. Mindezt ingyen.
A matematikai kifejezések tényleg könnyen megjeleníthetők a Wordpress alatt; aszintaxisú kifejezéseket csak be kell illeszteni a blogba, és azok megjelennek. A megjelenésnek viszont vannak még hiányai, például a matematikai képlet háttere és karakterszíne bizonyos esetekben elüt a szövegétől, a karakterek kinézete pedig pixeles.
Nálam ez a kettő volt, ami alapján a Blogger mellett döntöttem. Olyan kinézetűre csinálom a blogomat, amilyenre akarom, és ha képlet kell, azzal majd ügyeskedek kicsit.
Kicsit megtévesztő a témával kapcsolatban, hogy az agyondicsért Wordpress-nek nagyon gyakran arra a verziójára hivatkoznak, ami a wordpres.org alatt elérhető. Ezt tényleg ingyen lehet használni, minden a felhasználó kezében van, határ itt is a csillagos ég, tehát jogos a tömjénezés. Ez viszont nincs ingyen, mert kell hozzá egy szerver, amin a program fut, és ennek a hosztolása pénzbe kerül.

A szegényember blogolója tehát a Blogger marad. Ha nem csődöl be a Google, vagy nem találják ki az RSS olvasójukhoz hasonlóan, hogy kivonják a forgalomból, akkor még sok-sok évig használható lesz.

2013. július 23., kedd

Beillesztés vagy formázás? Ez itt a kérdés...

Mert hogy a kettő egyszerre nem mindig megy a Word 2010-ben.

A problémát például így lehet előidézni:
  1. Csinálj pár bekezdést egy új dokumentumban!
  2. Jelöld ki az összeset, majd tedd sorszámozott listává, mindegy, milyen formátumuvá (jobb gomb a kijelölésen, majd a legördülő listából a Számozás választásával)!
  3. A szöveg kijelölését meghagyva növeld meg a behúzást (a vízszintes vonalzón lévő Függő behúzás jelnek kb. a lap közepére húzásával)! Ha a dokumentum tetején nem látható a vízszintes vonalzó, kattints a függőleges görgetősáv tetején lévő Vonalzó gombra!
  4. Jelölj ki egy szót a szövegben, és helyezd a vágólapra!
  5. Egy másik sorba illeszd be a szót a formázás mellőzésével (a Beillesztés beállításai gomb listájából a Csak a szöveg megtartása opció kiválasztásával)!
  6. Csodálkozz, hogy elromlott a formázásod!
Nálam kb. így nézett ez ki (az itt szót illesztettem be a harmadikból az első sorba):


A problémával kapcsolatban a neten keresgéve elég gyakran található hivatkozás a Skype ClickToCall add-in-re, de ez a hiba enélkül is előjön.

A problémára nincs megoldás. Pontosabban én nem tudok róla. Ha Te ismersz ilyesmit, írj róla megjegyzést, én meg majd publikálom. Köszi.

2013. július 18., csütörtök

GRU 2 idézetek

  • – Bekakikáltam
  • – Hűha, ez igazán egyedi volt! Nagyon tetszett, ahogy a végén elmosolyodtál. Próbáljuk meg még egyszer, de most egy icipicit ne úgy mondd, mint egy zombi, jó?
  • – A testi fittség nagyon fontos ám Shannonnak. Hiszen látszik is, nem?
    – Ááááá, de látszik.
    – Fincsi.
    – Tudja, ez itt egy étterem amúgy!
  • – Agnes, hol van Gru?
    – Épp rúzsozza magát...  épp legyeket hesseget... épp levágja a fejét... épp... pukizik?
  • – Tudom, mitől te vagy fiú!
    – Ááááá, óóó, őőőőőő... tényleg?
    – A kopasz fejedtől!
    – Óóó, igen...
    – Olyan sima. Néha csak nézem, és elképzelem, hogy kijön belőle egy csibe, pi-pi-pip.
    – Jó éjt, Agnes! Soha ne nőj fel!
     

2013. június 5., szerda

LG GT540 frissítés

Hamarosan magyarul is...

ToDo with 2.1 factory SW (no rooted, network locked)
3 steps are needed:
i) FranceOrange SW install to enable fastboot
ii) Recovery toolkit install in fastboot mode
iii) xda-cm-9.1.0-IceCreamSwift-28102012 install
i)
1. Install LG drivers from the official LG site
2. Download FranceOrangeV20C_Fastboot.kdz
3. Download KDZ updater (KDZ_FW_UPD_EN.7z)
4. Install MSXML and KDZ updater in a same round with KDZ updater installer
5. Put FranceOrangeV20C_Fastboot.kdz into the KDZ updater directory
6. Turn off USB mass storage mode and turn on USB debugging on the phone
7. Launch KDZ updater (with administrative privileges, if necessary - Vista & Win7)
8. Set 3GQCT & PhoneMode=DIAG
9. Select FranceOrangeV20C_Fastboot.kdz as the update file
10. Connect the phone to the computer
11. Wait for Windows to install drivers, if needed
12. Press UPDATE
13. Reboot the phone after disconnected from the computer
ii)
1. Download CWM_Recovery_6.0.2.7_Flasheable.zip
2. Download AIO-Android-Toolkit
3. Unzip AIO-Android-Toolkit into C:\ (Can be placed anywhere else, but this case the script must be modified)
4. Unzip file recovery.img from CWM_Recovery_6.0.2.7_Flasheable.zip and copy it to folder Flash_Folder under AIO-Android-Toolkit
5. Turn off the phone
6. Press the camera button with the power button together until a black screen appears with backlight on after the LG logo screen - this is the fastboot mode
7. Connect the phone to the computer again
8. Wait for the new drivers (Android Bootloader Interface - WdfCoInstaller01007.dll in XP) to be installed on the computer. If necessary help Windows finding the files (Under C:\AIO-Android-Toolkit\files)
9. Launch AIO-Android-Toolkit
10. Select menuitem "3: FASTBOOT TOOLKIT" & press Enter
11. Select menuitem "2: YEAH!, LET'S START! :D" & press Enter
12. Select menuitem "3: FLASH SOMETHING TO MY PHONE" & press Enter
13. Select menuitem "5- Flash Recovery.img Only" & press Enter
14. Wait for message "RECOVERY FLASHED!"
15. Press any key
16. Select menuitem "6- Back to Fastboot Tool Main Menu."
17. Select menuitem "4: REBOOT MY PHONE, I'M FINISHED!"
iii)
1. Upload file xda-cm-9.1.0-IceCreamSwift-28102012.zip to the SDcard of the phone
2. Turn off the phone
3. Press HOME + POWER button for 15s, the phone will restart in Recovery Menu
4. Select "wipe data / factory reset" and select "yes".
5. Select "wipe cache partition" and select "yes".
6. Select "advanced" then "wipe Dalvik cache" and select "yes".
7. Select "install from sdcard zip" 'after "choose zip from sdcard", find the file xda-cm-9.1.0-IceCreamSwift-28102012.zip, select it and select "yes".
8. Wait until message "Install from sdcard complete".
9. Select "reboot system now"

2013. június 1., szombat

LG XA42 USB mp3 lejátszási sorrend

Néhány év használat után kezdett furcsán viselkedni a mikrohifim: egyik-másik albumot nem abban a sorrendben játszott le az USB eszközről, ahogyan azt például egy fájlkezelő mutatta (és ahogy persze régen csinálta).
Sokmindent megpróbáltam vele, hogy a megfelelő sorrend lejátszására bírjam, tag-eltem a fájlokat, átneveztem őket, fájlneveket rövidítettem, de egyik sem hozta el a megoldást, mígnem egy Windows-os géppel készült átmásolás után azt tapasztaltam, hogy a lejátszás sorrendje megfelelő lett.
Ez kicsit gondolkodóba ejtett. Amikor rossz volt a lejátszási sorrend, akkor valóban nem Windows-on, hanem Ubuntun másoltam fel az USB kulcsra az albumkönyvtárakat, de amikor ellenőrzésképpen kilistáztam a fájlokat, akkor a sorrendjük jónak tűnt.

Jó sok próbálgatás, kísérletezés és analizálás után végül rájöttem mi is zajlik az LG belsejében.
A lejátszás sorrendjét tekintve a mikrohifit nem érdekli, hogy mik a fájlok nevei, azok milyen hosszúak s hogy az mp3 tag-ekben mik szerepelnek, egyedül csak az, hogy a fájlok könyvtáraiban milyen sorrendben vannak a fájlokra való hivatkozások.
A könyvtárban található fájlokra való hivatkozások sorrendjét Ubuntu-n az
ls -fl
parancs mutatja meg. Az itt látható sorrendet követi tehát a lejátszás is.

Ahhoz, hogy a fájlok nevének a sorrendjében történjen a lejátszás, az USB eszközön először létre kell hozni a megfelelő nevű könyvtárat, majd ebbe kell belemásolni az mp3 fájlokat.
Ubuntu-n ez a következő parancsokkal érhető el (a példában az mp3 könyvtárunk a /tmp/forras alatt van, az USB eszköz a /mnt alá van mount-olva):
mkdir /mnt/forras
cp /tmp/forras/* /mnt/forras/


2013. május 31., péntek

Kell-e vessző a megszólításban?

Elkezdtem ma írni egy levelet "Szia Gergő!" megszólítással. Mikor a végére értem, és átnéztem, észrevettem, hogy az Outlook helyesírás-ellenőrzője zöld hullámos vonallal aláhúzta a megszólításomat, és azt írta a jobb kattintásra felugró ablakba, hogy "A mondatszó önálló mondat, ezért ebben az esetben vesszőt írunk utána: Szia,"
Belegondolva igazat kellett adnom a segédeszköznek, annak ellenére, hogy eddig soha nem írtam vesszőt erre a helyre.
Kicsit utánajárva a dolognak, a következőkre jutottam.
Szükséges-e vesszőt tenni az üdvözlésben, levelek kezdeteként használt köszönés és megszólítás közé? Például: Szia, Kati! 
Az ilyen üdvözlések helyesírása valóban problematikus: a köszönés ugyanis önálló tagolatlan mondatként kapcsolódik a megszólításhoz, amely önmagában szintén alkothat tagolatlan mondatot. A helyes írásmód ezért a köszönést és a megszólítást vesszővel elválasztó változat (A magyar helyesírás szabályai. 254. szabálypont), mivel pragmatikai szempontból azonban ezek az elemek együttesen valósítják meg az üdvözlés, a kapcsolat megnyitásának beszédaktusát, a hétköznapi írásgyakorlatban szerepet kap a vessző nélküli változat is. Forrás
Itt a hivatkozott szabálypont is:
254. A mondat elején vagy végén álló megszólítást vesszővel választjuk el a mondat többi részétől: Gyerekek, nézzétek csak! Nagyon vártalak már, édes fiam. Stb.
Ezek után szerintem illik oda a vessző, bár akinek így nem tetszik, az mondhatja, hogy azért nem írja ki, mert pragmatikai szempontból ezek az elemek együttesen valósítják meg az üdvözlés, a kapcsolat megnyitásának beszédaktusát. :)

2013. május 30., csütörtök

Hány százalékot nyerünk a kapott utalványunkkal?

Mekkora is az árengedmény egy később levásárolható utalvánnyal? Vajon hány százalékot nyertünk, ha ilyet kaptunk?
Legyen a példa a következő: egy 100 forint értékű áru megvásárlása után kapunk egy 20 forintos utalványt, amit legközelebb válthatunk be, bármekkora összegű vásárlásnál.

Első látásra úgy tűnik, hogy a 100 forintos áruhoz 80 forintért jutottunk hozzá, azaz 20%-os engedményben volt részünk. De nézzük meg, mit tudunk csinálni a 20 forintos utalvánnyal!
Ha el tudjuk adni árában, akkor tényleg 20% volt a kedvezményünk.
Ha viszont felhasználjuk legközelebb, akkor nyilván attól függ a kedvezmény mértéke, mennyit költünk másodjára. Ha csak magát az utalványt vásároljuk le, akkor járunk a legjobban; ilyenkor a látszólagos engedményt így számíthatjuk ki:
E = 1 −  100  = 0,166
100 + 20

Ez pedig kb. 17%-ot jelent.

Update 2013.07.25.
A SPAR ma kezdődő akciójában 5000 Ft-onként kaphatunk 500 Ft-os utalványt, amit a következő hetekben 5000 Ft feletti vásárlás után válthatunk be. Itt látszólagos engedmény maximuma (ha mindkét esetben pontosan 5000 Ft-ért vásárolunk):

E = 1 −  10000  = 0,047
10000 + 500

Tehát ez még 5% sincs, miközben elköltöttünk több, mint tízezer forintot.

Általános esetben az engedmény kiszámolása így fest:

E = 1 −  ennyit fizetünk ki összesen
ennyi értéket kapunk a pénzünkért