2013. szeptember 4., szerda

Hario Skerton - Tapasztalatok

Szimpla adag (7-8 gramm) eszpresszó géphez való finomságú kávé ledarálásához durván 70 fordulat szükséges, ami legalább egy perc tekerést igényel a szerkezeten. Ez a művelet nem a legkönnyebb, bár ez kávé- és pörkölésfüggő. A darálót lehet térd közé vagy asztalhoz szorítani, de a tekeréséhez minden esetben kell némi erő, ami nők számára szerintem gyakorlatilag használhatatlanná teszi az eszközt.
Főleg nagy szemcseméretnél nem egyenletes az őrlemény, a később tárgyalt konstrukciós hibák egyike miatt. Porrá darálásnál nem nagyon tapasztalható szemcseméret-eltérés, normál eszpresszóhoz őrlés esetén viszont szintén lesznek az átlagméret feletti darabok is.
A finomság átállításához először el kell távolítani a kart leszorító recézett anyát, felemelni a kart, felemelni a biztosító villát, a finomság állító anyát elfordítani, majd mindent ellentétes sorrendben visszatenni. Kicsit macerás, de megszokható.
Mivel a daráló állítása fokozatos, ezért nem lehet tetszőleges finomságúra őrölni, legfeljebb a kívánt mérték közelébe. Eszpresszóhoz való őrlés esetén a két használható fokozat egyikén például eldugul a kávéfőző, a másiknál átzuhog az őrleményen a víz. Egyik sem optimális, szükség lenne fokozatok közötti (vagy inkább nélküli) változtathatóságra. A finomságskála szélessége tényleg megfelelő, azt viszont tudni kell, hogy minél finomabb az őrlemény, annál több fordulatot és/vagy több erőt igényel egy adott tömegű kávé ledarálása.
Az üveg alsó részt én főleg amiatt tartottam fontosnak, mert elektrosztatikus szempontból jobban viselkedik a műanyagnál, és várhatóan nem tapasztja össze a ledarált kávészemcséket. A kávé olajossága miatt azonban mégis van némi rögösödés, üvegre tapadás. Az üveg hátárnya a műanyaggal szemben viszont, hogy könnyebben törik, és szerintem nem is kapható hozzá ilyen edény, mint pótalkatrész, tehát, ha törik akkor új darálót kell venni.

Folytatás következik... ...ITT

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése