Szimpla adag (7-8 gramm) eszpresszó géphez való finomságú kávé ledarálásához durván 70 fordulat szükséges, ami legalább egy perc tekerést igényel a szerkezeten. Ez a művelet nem a legkönnyebb, bár ez kávé- és pörkölésfüggő. A darálót lehet térd közé vagy asztalhoz szorítani, de a tekeréséhez minden esetben kell némi erő, ami nők számára szerintem gyakorlatilag használhatatlanná teszi az eszközt.
Főleg nagy szemcseméretnél nem egyenletes az őrlemény, a később tárgyalt konstrukciós hibák egyike miatt. Porrá darálásnál nem nagyon tapasztalható szemcseméret-eltérés, normál eszpresszóhoz őrlés esetén viszont szintén lesznek az átlagméret feletti darabok is.
A finomság átállításához először el kell távolítani a kart leszorító recézett anyát, felemelni a kart, felemelni a biztosító villát, a finomság állító anyát elfordítani, majd mindent ellentétes sorrendben visszatenni. Kicsit macerás, de megszokható.
Mivel a daráló állítása fokozatos, ezért nem lehet tetszőleges finomságúra őrölni, legfeljebb a kívánt mérték közelébe. Eszpresszóhoz való őrlés esetén a két használható fokozat egyikén például eldugul a kávéfőző, a másiknál átzuhog az őrleményen a víz. Egyik sem optimális, szükség lenne fokozatok közötti (vagy inkább nélküli) változtathatóságra. A finomságskála szélessége tényleg megfelelő, azt viszont tudni kell, hogy minél finomabb az őrlemény, annál több fordulatot és/vagy több erőt igényel egy adott tömegű kávé ledarálása.
Az üveg alsó részt én főleg amiatt tartottam fontosnak, mert elektrosztatikus szempontból jobban viselkedik a műanyagnál, és várhatóan nem tapasztja össze a ledarált kávészemcséket. A kávé olajossága miatt azonban mégis van némi rögösödés, üvegre tapadás. Az üveg hátárnya a műanyaggal szemben viszont, hogy könnyebben törik, és szerintem nem is kapható hozzá ilyen edény, mint pótalkatrész, tehát, ha törik akkor új darálót kell venni.
Folytatás következik... ...ITT
Főleg nagy szemcseméretnél nem egyenletes az őrlemény, a később tárgyalt konstrukciós hibák egyike miatt. Porrá darálásnál nem nagyon tapasztalható szemcseméret-eltérés, normál eszpresszóhoz őrlés esetén viszont szintén lesznek az átlagméret feletti darabok is.
A finomság átállításához először el kell távolítani a kart leszorító recézett anyát, felemelni a kart, felemelni a biztosító villát, a finomság állító anyát elfordítani, majd mindent ellentétes sorrendben visszatenni. Kicsit macerás, de megszokható.
Mivel a daráló állítása fokozatos, ezért nem lehet tetszőleges finomságúra őrölni, legfeljebb a kívánt mérték közelébe. Eszpresszóhoz való őrlés esetén a két használható fokozat egyikén például eldugul a kávéfőző, a másiknál átzuhog az őrleményen a víz. Egyik sem optimális, szükség lenne fokozatok közötti (vagy inkább nélküli) változtathatóságra. A finomságskála szélessége tényleg megfelelő, azt viszont tudni kell, hogy minél finomabb az őrlemény, annál több fordulatot és/vagy több erőt igényel egy adott tömegű kávé ledarálása.
Az üveg alsó részt én főleg amiatt tartottam fontosnak, mert elektrosztatikus szempontból jobban viselkedik a műanyagnál, és várhatóan nem tapasztja össze a ledarált kávészemcséket. A kávé olajossága miatt azonban mégis van némi rögösödés, üvegre tapadás. Az üveg hátárnya a műanyaggal szemben viszont, hogy könnyebben törik, és szerintem nem is kapható hozzá ilyen edény, mint pótalkatrész, tehát, ha törik akkor új darálót kell venni.
Folytatás következik... ...ITT
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése