2013. szeptember 3., kedd

Fájlok biztonsági mentése rsync-kel Windows 7 alatt

Ha arra van szükség, hogy bizonyos könyvtárainkról biztonsági mentés készüljön, az rsync erre kiváló lehetőséget biztosít. Ezzel a kis prorammal egyszerűen meg tudjuk oldani, hogy minden mentésnél csak azokkal a fájlokkal foglalkozzunk, amik az előző mentés óta változtak.
Az rsync használatához nem kell telepíteni semmit, viszont szükség van néhány innen letölthető fájlra.

A letöltés után
  1. Csomagold ki a fájl tartalmát egy tetszőleges könyvtárba (a lenti példában ez a könyvtár a C:\Temp)!
  2. Készíts egy fájlot például Backup.bat néven az Asztal-ra (Angol nyelvű Windows-ban Desktop), másold bele az alábbiakat, majd mentsd el!
echo off

set MYDATE=%DATE:/=%
set MYTIME=%TIME::=%
set MYTIME=%MYTIME: =0%
set MYTIME=%MYTIME:~0,-3%
set LOGFILENAME=RsyncLog_%MYDATE%-%MYTIME%.log
echo Csatlakoztasd a pendrive-ot!
pause

cd "C:\Temp\rsync_309"

echo ==== Mentés a pendrive-ra ====

rsync.exe --modify-window=2 -a -u -v --delete /cygdrive/"C/Temp/Sajat" /cygdrive/"E/Backup/" > c:\Temp\rsync_309\Logs\%LOGFILENAME%

rsync.exe --modify-window=2 -a -u -v --delete /cygdrive/"C/Temp/Asztal" /cygdrive/"E/Backup/" >> c:\Temp\rsync_309\Logs\%LOGFILENAME%

echo Kész

pause

Az így létrejött fájlra először kattintva a C:\Temp alatt lévő Sajat és Asztal nevű könyvtárak tartalma kimásolódik az E meghajtóhoz csatolt pendrive Backup könyvtárába, majd minden új futtatáskor megtörténik a könyvtárakban addig az időpontig történt változások (fájl módosulás vagy törlés, új fájl keletkezés) aktualizálása.
Minden futtatásnál keletkezik egy logfájl, ami tartalmazza az rsync parancs által kiírt üzeneteket; ebben ellenőrizhető például, hogy miket másolt, hol akadt gondja, stb. A logfájlokat a szkript a  c:\Temp\rsync_309\Logs\ könyvtárban hozza létre.
A szkript értelemszerűen módosítható más könyvtárakhoz is.

Nálam a mentés során egy könyvtár teljes tartalma egy központi meghajtóra, két másik könyvtár tartalma pedig egy pendrive-ra másolódik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése