2013. augusztus 15., csütörtök

Douwe Egberts kávék pörkölési ideje

Míg a nyers kávé évekig eltartható számottevő minőségromlás nélkül, a pörkölt babkávé már csak hetekig, a darált pedig perceken belül elveszti az aromáját (egy gyakorta emlegetett ökölszabály szerint a nyers kávé három évig, a pörkölt három hétig, a darált három percig él) (Forrás)
A kávéhoz értők emiatt nagyjából szeretnek tisztában lenni azzal, hogy amit isznak, annak az alapanyagát mikor pörkölték.
Olasz szemes kávéknál általában a minőségmegőrzési időt a pörköléstől számított két évre adják meg, így a zacskóra nyomtatott dátumból a másik dátum kivonással könnyen meghatározható.
A Douwe Egberts kávéknál nem ennyire közismert ez az adat. A vevőszolgálatuktól kapott információ alapján a kávék minőségmegőrzési ideje szemes kávé esetén 1, őrölt pörkölt kávé esetén 1,5 év. A megfelelő frissesség miatt tehát Omniát, Karavánt, Palomát vagy Piazza d'Oro-t csak olyat érdemes venni, aminek a lejárati idejéből legalább fél év még hátra van szemes, és egy év darált esetben.
A friss kávé vétele után annak tárolásáról is gondoskodni kell, amiről az idézett oldal nagyon jó leírást ad.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése