2014. november 12., szerda

Firefox mp3 lejátszás probléma

A napokban frissítettem Firefox 33.1-re. Sajnos, minden frissítésnél lehet számítani arra, hogy az eddigitől eltérő módon működik valami, s ez most is megtörtént. Nem biztos ugyan, hogy ez a verzió hozta be ezt a problémát, de tuti, hogy valamelyik mostanában.
Az új működés most az, hogy a Firefox egyből lejátssza azt az mp3 fájlt, amelyre egy link hivatkozik, vagy amit a címsorba beírunk. Eddig szépen megkérdezte egy ablakban, hogy mentse, avagy lejátssza-e a fájlt egy külső alkalmazás indításával – ez van ugyanis beállítva neki a Tools-Option-Applications alatt: Content Type: MP3 Format Sound; Action: Always ask – most azonban egy beépítettnek látszó lejátszó indul el, majd jönnek a hangok, amikre nem számítottunk.

Ha ez – hozzám hasonlóan – neked se tetszik, kövesd ezt:
  1. A címsorba írd be: about:config
  2. A Search mezőbe írd be: media
  3. A megjelenő listában a media.directshow.enabled-re kattints kettőt! Ekkor megváltozik a Value mező false-ra.
  4. Élvezd a letöltés vagy külső lejátszás szépségeit!

2014. július 2., szerda

apt-offline és Ubuntu 14.04

A világhálótól hermetikusan elzárt gépemen Ubuntu 14.04 fut. Ahogy ilyen rendszereknél illik, időnként én is szerettem volna frissítést csinálni, meg persze alkalmazásokat telepíteni. Ezekhez a tevékenységekhez találták ki az apt-offline nevű programot.
Használatához kell egy internetkapcsolattal ellátott Ubuntu 14.04, amit Online-nak fogok nevezni a továbbiakban, az internetkapcsolat nélkülit pedig Offline-nak.

Az Offline gépre ilyen lépésekkel kell feltenni az apt-offline csomagot.

  1. Az Online gép termináljában add ki:
    sudo apt-get install -d apt-offline
    majd másold a letöltött apt-offline_<verzió>_all.deb csomagot a /var/cache/apt/archives/ könyvtárból a pendrive-ra!
    sudo apt-get install apt-offline
  2. Az Offline gépen másold a pendrive-ról a csomagot a /tmp könyvtárba, majd a terminálban add ki:
    sudo dpkg -i /tmp/apt-offline_<verzió>_all.deb
Ezzel a csomag feltelepült az Online és Offline gépre.

Első indításánál, mikor upgrade-et akartam csinálni, így reagált:

sudo apt-offline set /tmp/apt-offline.sig

Generating database of files that are needed for an update.
E: Command line option --simulate is not understood
ERROR: FATAL: Something is wrong with the apt system.

A hiba oka az, hogy az apt-offline a --simulate opcióval akarja meghívni az apt-get-et, ami valamiért nem támogatott. A probléma azzal orvosolható, ha az apt-offline csomagban kitöröljük az erre az opcióra való hivatkozást.

Mindkét gép termináljában add ki:
sudo sed -i 's/--print-uris --simulate update/--print-uris update/' /usr/share/pyshared/apt_offline_core/AptOfflineCoreLib.py

Most már használható az apt-offline parancs a következő módon.
Repository frissítésnél
  1. Az Offline gép termináljában:
    sudo apt-offline set /tmp/apt-offline.sig

    (A sig fájlot másold a pendrive-ra!)
  2. Az Online gép termináljában (a sig fájl pendrive-ról /tmp-be való másolása után)
    sudo apt-offline get /tmp/apt-offline.sig --bundle /tmp/apt-offline.zip --bug-reports --threads 5
    (A zip fájlot másold a pendrive-ra!)
  3. Az Offline gép termináljában (a zip fájl /tmp-be való másolása után)
    sudo apt-offline install /tmp/apt-offline.zip

Egy csomag installálásánál (a példában ez a csomag az vlc médialejátszó)

  1. Az Offline gép termináljában
    sudo apt-offline set /tmp/vlc-offline.sig --install-packages vlc

    (A sig fájlot másold a pendrive-ra!)
  2. Az Online gép termináljában (a sig fájl pendrive-ról /tmp-be való másolása után)
    sudo apt-offline get /tmp/vlc-offline.sig --no-checksum --bundle /tmp/vlc-offline.zip
    (A zip fájlot másold a pendrive-ra!)
  3. Az Offline gép termináljában (a zip fájl /tmp-be való másolása után)
    sudo apt-offline install /tmp/vlc-offline.zip

2014. május 26., hétfő

Kávéfőző PIDelés - szimuláció

Mielőtt nekiállnánk megvalósítani a PID szabályozónkat, vizsgáljuk meg egy számítógépes szimuláció segítségével, hogy várhatóan milyen jellemzőkkel fog az eszközünk rendelkezni!
Kiindulásnak Szűcs Zoltán 2008-ban készített munkáját (letölthető innen vagy innen) használtam fel, aki C nyelven készítette el egy mérésekkel meghatározott tulajdonságú tartály hőmérsékletszabályozásának szimulációját.
Az általam továbbfejlesztett szimuláció az előbbi egyszerű tartály modelljét kiegészíti a bojler anyagából adódó hőkapacitásával, a rendszer- és mérési holtidővel, az átfolyó víz hőmérsékletre gyakorolt hatásával, valamint figyelembe veszi, hogy a fűtőszállal történő energiabevitel váltakozóáramú hálózatról teljes-félperiódusok kapcsolásával (hullámcsomag vezérléssel) lesz megvalósítva. Az eredetileg C nyelven írt programot átírtam Python-ba (2.6), így szerintem könnyebb futtatni. A program végrehajtása során az aktuális mappába elhelyez egy pid_sim.csv nevű fájlot, ami a szimuláció adatait tartalmazza olyan formában, hogy azt pl. az Excel be tudja olvasni, és tud belőle grafikont rajzolni.

2014. április 30., szerda

Kávéfőző PIDelés - bevezető

A címben szereplő megfogalmazás alatt - most és a folytatásban is - a kávéfőző fűtőbojler hőmérsékletének úgynevezett PID szabályozótípussal történő stabilizálását értem. Mivel a fűtőbojler hőmérséklete szoros összefüggésben van a kifolyó kávé hőmérsékletével, ezért az előző stabilitásának biztosításával a másodikat is kézben tudjuk tartani, ami a késztermék minőségének szempontjából előnyös lehet. Lényegében ez a célunk a PID-eléssel.
Kávéfőzőn itt is olyan készülékeket értek, mint amilyenekről ebben a bejegyzésben írtam: pumpás-karos-manuális nevekkel ellátott, egy darab (kávékészítéshez használt) bojlerrel rendelkező, nagy nyomású (15 bar) szivattyúval felszerelt (presszó) kávéfőzőket. A hivatkozott bejegyzésben kiszámoltuk, hogy ideális esetben durván 600 W-os fűtőszál elegendő ahhoz, hogy a (dupla eszpresszó) kávé kifolyása alatt legyen elég teljesítményünk a kifolyó víz hőmérsékletének szinten tartásához, ami persze csak akkor igaz, ha azonnal tudunk reagálni a beáramló hidegvíz okozta hőmérséklet esésre. Azt is láttuk, hogy ez a fűtőteljesítmény elméletben független a fűtőtartály térfogatától, igaz ugyanúgy az egy deciliteres, mint a fél literes bojlerre.
A PID elven működő szabályozóval ellátott szabályozási körök általánosságban fizikai folyamatok paramétereinek (hőmérséklet, nyomás, vízszint, irány, stb.) egy beállított értéken való tartását igyekszenek megvalósítani. A szabályozó e szabályozási köröknek csak egy eleme; a teljes szabályozáshoz szükség van érzékelőre, illetve beavatkozó szervre is. Kávéfőzők esetében a beavatkozó szerv gyárilag biztosított (ez maga a fűtést végző elem), olyan érzékelővel viszont, ami a hőmérséklettel arányos jelet szolgáltat a szabályozónak, utólag kell ellátni a készüléket.
A PID szabályozó hőmérsékletszabályozás esetén a következő lépéseket hajtja végre.
  1. A beállított hőmérsékletből kivonja a mért hőmérsékletet
  2. A PID Kp paraméterével megszorozza az eltérést, a Ki-vel megszorzott eltérést hozzáadja az eddigi ilymódon nyert szorzat-összegekhez, a Kd-vel beszorozza az aktuális és előző hiba különbségét
  3. A három, előző pontban nyert részeredményt összeadja, figyelve arra, hogy az összegben ne történjen túlcsordulás
  4. Az összeggel arányos jelet ad a fűtőelemnek
  5. Adott idő után visszatér 1-re
A három paraméter azt befolyásolja, hogy a szabályozó milyen mértékben reagáljon a hőmérséklet eltérések pillanatnyi (Kp), illetve az adott időpontig felhalmozott (Ki) értékeire, valamint aktuális változására (Kd). A paraméterekkel beállítható, hogy a rendszer megfelő gyorsasággal és minél kisebb hibával tudja tartani a hőmérsékletet.
A kávéfőzőknél meg kell különböztetni két különböző üzemmódot, a felfűtést/hőn tartást és csapolást (ha van gőzölés, akkor az egy harmadik üzemmód). Az elsőnél a bojlert egy fűtött, míg másodiknál egy fűtött és egyben átfolyással hűtött tartállyal kell modellezni, ami precíz igények esetén két külön PID szabályozást (vagy ugyanazon szabályozó esetén átkapcsolható paraméter készletet) jelent.
Mivel a kifolyó kávé minősége szempontjából elsősorban a csapolás ideje alatti hőmérsékletstabilitás kritikus, ezért a továbbiakban ennek elméletével, majd megvalósításával fogok foglalkozni. Ahhoz viszont, hogy a csapolás pillanata előtt megfelelő legyen a hőmérséklet, a felfűtés-hőntartás móddal is foglalkozni kell, amit ezt követően fogok elemezni és megvalósítani.

Folytatás következik... ...ITT.

2014. április 28., hétfő

Ascaso I2 MINI - nem gyári adatok

Őrlőátmérő (külső): 38 mm
Őrlőműkialakítás: kúpos
Az őrlőkések anyaga: acél
Az őrlemény szemcseméretének állítása: fokozatos
A tengely menetemelkedése: kb. 1,16 mm (10,5 mm-en 9 db menet)
Az őrlésfokozat állítójának egy teljes tekerése az őrlőműben 1 fog elmozdulást eredményez.
Az őrlőmű fogaskereke 72 fogból áll.
Az őrlésfokozat állítójának egy teljes tekerése (a menetemelkedés hetvenketted része): kb. 0,016 mm
A motor kommutátora 24 szeletes, melyekhez két szénkefe csatlakozik
A motor és őrlőmű-tengely áttétele: 15:1

Össztömeg: kb. xxx g

Folytatás következik... ...ITT

2014. április 19., szombat

Hario Skerton - Konstrukciós- és anyagválasztási hibák

A tervezők számos fontos dolog fölött szemet hunytak, ami a készülék használatát és tartósságát kedvezőtlenül befolyásolja.
Az egyik ilyen tényező a kiválasztott anyagok. Az üveg gyűjtőrész és kerámia őrlőmű jó döntés volt, a forgó alkatrésszel (a tengely menetes része) érintkező műanyag (a tengelyt tartó felső műanyaghenger) viszont határozottan rossz. Főleg ebben az esetben, amikor is a vas nem csúszik a műanyagon, hanem a tengelyen lévő menet a forgás miatt idővel mintegy elreszeli és így kitágítja a körülötte lévő és tengelytartást biztosító műanyag részt. A kézi daráló, működéséből kifolyólag a forgatott tengelyre merőleges irányban is ki van téve terhelésnek, ezért ez a reszelőhatás ennél a darálónál még inkább fennáll. Ez nyilván oda vezet, hogy a tengely nem megfelelően szorosan fog ülni a helyén, hanem lötyögve forog, ami az őrlemény minőségére is negatív kihatással lesz.
Ugyanennél a részletnél figyelhető meg egy másik konstrukciós hiba: a tengelyt felül megfogó rész vastagsága nagyjából 1 mm. Ez nem elegendő ahhoz, hogy valamennyire is függőlegesben tartsa a tengelyt, és mivel az alsó rögzítés nincs megoldva (az őrlőkúp ide-oda leng), ez szintén rossz hatást gyakorol a szemcseméret egységességére.
Egy szintén kellemetlen jelenséget okozó tulajdonság az üveg tartály menetének kiképzése. Ez a menet biztosítja az őrlőművet tartalmazó műanyag részhez való csatlakozást. Egy darálási folyamat végén a tartály le kell csavarni a felső részről, kiönteni a darálmányt, majd visszacsavarni. Ahhoz viszont, hogy a tartály stabilan rögzüljön, rossz esetben egy teljes fordulat kell, amit kézzel lehetetlen kivitelezni, így átmeneti megoldásként a teker-tart-teker mozdulatsorral kell biztosítani, hogy ne pottyanjon le a felsőrészről a törékeny üvegtartály.
A következő kényelmetlenség, hogy a forgatókart rögzítő recézett anya hajlamos a kar forgatásától kilazulni, ami miatt a kar föl-le billegésbe kezd, s a tengelyt a találkozási felületükön koptatja darálás közben. Ez hosszú távon a tengely forgatórúd számára kiképzett bemarását eltompítja, ami rossz esetben a tengely forgatását lehetetlenné teszi.
Végül egy bosszantó apróság, ami szerintem nem is létezne, ha a gyártók kipróbálták volna a darálót. A kávébabok ugyanis az őrlőmű nyomása hatására ki szoktak ugrálni a fogak közül, s ez kevés kávé darálása esetén ahhoz vezet ennél a darálónál, hogy a kávébabtartó kosárból szép ívben repkednek a babok darálás közben.

Folytatás következik... ...ITT

Étcsokoládék táp- és egyéb anyag tartalmai


Név Kakaó szárazanyag tartalom, % 100 g energiatartalma, kJ/kcal Összes zsír, % Telített zsír, % Szénhidrát, % Cukor, % Fehérje, %
Bellarom Rich Chocolate 45 2398/577 40,3 - 43,5 - 7,5
Lindt Excellence Chili Dark 48 2240/538 33 20 50 48 6,1
Boci étcsokoládé 52 2218/532 31,6 17,6 50,9 44,7 6,6
Gorenjka Mistica 53 2354/564 33,3 - 55 - 6,8
Ikea Choklad Mörk 60 2196/527 31 20 49 44 8
Bonbonetti legend Dark Chocolate, 70% Cocoa 67 2514/605 45,4 28,5 40,2 29,7 6,5
Stühmer Étcsokoládé 70 2246/537 38,7 24,3 30,5 26,2 8,7
Wawel Sweet Tradition 70% Cocoa 70 2173/519 38,5 23,9 33,8 29,6 8,3
Bellarom Finest Dark Chocolate 74 2328/561 41,0 - 32 - 9,7
J. D. Gross Arriba Superieur, 81% 81 2276/550 42,8 - 22,8 - 10
Lindt Excellence 99% Cacao (99) 2337/567 49 30 8 2 13,2

Mennyi bort kéne termelnem, hogy úgy élhessek, mint a polgári szakmámban?

Tegyük fel, hogy borász szeretnék lenni, de emellett legalább ugyanolyan életszínvonalon élni, mint az eddigi életemben, ahol is szintén tegyük fel, hogy 250 ezer forint bruttó fizetés üti havonta a markomat! Ez éves szinten 3 millió forintot jelent.
 
750 Ft/0,75 l értékű borokkal számolva ennek a kitermeléséhez és (a feketepiacon való) értékesítéséhez elő kellene állítanom 3000 liter bort. (Ha számolunk a NAV-val meg egyéb költségekkel, akkor még ennél is többet.) Ezzel a kitűzött feladatot megoldottuk.

De számoljunk tovább!

Általában 100 kg szőlőből nagyjából 70 liter bor lesz, ezért 4300 kg szőlőre van szükségem ahhoz, hogy a fenti mennyiséget előállítsam. Ha nagyon jól megy, és 20 tonnát tudok szüretelni hektáronként, akkor ehhez 1/5 hektáron – 2000 négyzetméteren kell szőlőt tartanom.
 
Ekkora területet viszont nem tudok egyedül megművelni, ezért maradok a polgári foglalkozásomnál. :)

2014. április 14., hétfő

Vincze borok I.

A mai nap szerzeménye a Vincze pincészetből (Mátraházáról hazafelé kis kerülővel :)


Cabernet Franc 2009 - 1500 Ft
Classic Cuvée 2008 - 1500 Ft
Cabernet Sauvignon 2008 - 1300 Ft
Arcanum Cabernet Franc 2009 - 3000 Ft

Bár nem vagyok nagy bor-hozzáértő, de ár-érték arányban szerintem nagyon kedvező borok.

2014. április 7., hétfő

Ascaso I2 MINI - bevezető

A barcelonai Ascaso cég legkisebb-legolcsóbb kávérőrlője néhány napja lett a konyhánk dísze. (Hogy valóban lehet-e díszről beszélni ennén a minimáldizájnnál, azt döntse el mindenki maga.)
Az Index kávéológia fórumán eleinte sok jót lehetett vele kapcsolatban olvasni, mostanában vannak rá panaszok, miszerint az őrlés egyetlen beállítható paramétere, a szemcseméret elállítódhat a működtetés közben, s ezért a nem ajánlott kategóriába sorolják. Ár-érték viszonylatban ezzel szemben továbbra is verhetetlen, a darálás szemcseméretének a szórása tekintetében sincs sok panasz erre az őrlőre. A használati útmutató szerint ez egy "professional system", amit nyilván megkérdőjelez a belsejében található műanyag alkatrészek sokasága.
Tudtommal a legolcsóbban ennél a cégnél lehet hozzájutni, a mai napon bruttó 33 528 Ft-ért (volt) kapható.

Ennyi bevezető után nézzük a gyárilag megadott értékeket, valamint azokat a tulajdonságokat, amik egy egyszerű internetes kereséssel előbányászhatók a világháló mélységeiből.

Típus: ASCASO I2 MINI
Szín: fekete
Hálózati feszültség: 230 V ~
Hálózati frekvencia: 50 Hz
Hálózati teljesítményfelvétel: 175 W
Hálózati áramfelvétel: 0,75 A
A motor fordulatszáma: 1200 percenként
Őrlőmű: ø38 mm kúpos kialakítású, fém
Betölthető kávémennyiség: 250 g
Méretek (mag*szél*mély): 330*130*235 mm
Tömeg: 3 kg

Végül néhány fénykép a készülékről.
Folytatás ITT







2014. március 27., csütörtök

Különben dühbe jövünk - idézetek

  • Úgy látom, hiába mondtam el százmillió-egyszer, hogy a gonoszság ugyan fölöttébb nagy erény, ámde csak akkor, ha nem oktalanul gyakorolják.

2014. március 24., hétfő

A Megtekintési nyilatkozat és a pénzmosás

Ha az ember ingatlankeresésbe fog, hamar szemben találhatja magát ingatlanközvetítőkkel. A velük való üzletben általános elvárás manapság az óvatosság, mivel számos esetben visszaéltek az ügyfelek bizalmával. Persze hasonló visszaélés az ellenkező irányban is történt már, ami miatt az illető egyének és cégek minél inkább megpróbálnak védekezni.
A Megtekintési nyilatkozat is egy része ennek a védekezésnek. Lényege annyi, hogy a közvetítő az adott ingatlan bemutatása előtt vagy után, két tanú jelenlétében aláírat egy nyilatkozatot, melyben a vásárló adatait, a bemutatás megtörténtének tényét, valamint az ingatlanközvetítőn kívül létrejött adásvétel szankcióit rögzíti.

Kis kutakodás után két fontos dologra bukkantam.
1. A FEOSz (Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége) óvatosságra figyelmeztet a Megtekintési nyilatkozattal kapcsolatban, ebben a cikkében.

2. Az ingatlantájoló "Hogyan legyünk profi lakásvásárlók? Tanácsok a szakértőtől" írásában azt tudatja, hogy a Megtekintési nyilatkozat aláíratásával az ingatlanközvetítő a hatályos jogszabályoknak tesz eleget (Kell-e közvetítő? bekezdés):
A közvetítő a potenciális vevőtől első körben csak a nevet és az elérhetőséget kéri, az ingatlan megtekintésekor pedig aláíratnak egy "Megtekintési nyilatkozatot", amellyel a tulajdonos felé igazolják a munkavégzésüket. E dokumentumot egyébként a pénzmosás megelőzéséről intézkedő törvény is előírja.
Mi az igazság?

Egyrészt, ha a törvény előírná is azt, hogy egy megtekintés alkalmával kötelező lenne felvenni a vásárlási szándékkal még nem rendelkező érdeklődő adatait, akkor azt az ingatlanközvetítő megtehetné egy független adatlap kitöltésével, nem egy olyan dokumentumhoz való csatolással, ami szigorú szankciókat tartalmaz. Ilyen tekintetben nincs igaza az ingatlantájoló (vagy a napi.hu - ez a hivatkozás olvasható a cikkben) szerzőjének.
Másrészt, ha a hivatalos forrást nézzük, akkor a pénzmosásról szóló törvény (2007/XCCCVI) és módosítása (2013/LII) az ingatlanügyletek tekintetében az alábbiakat tartalmazza.
1. § (1) E törvény hatálya - a (3)-(5) bekezdésben foglalt kivételekkel - kiterjed arra, aki Magyarország területén
f) ingatlanügylettel kapcsolatos tevékenységet folytat;

3. § E törvény alkalmazásában:
h) ingatlanügylettel kapcsolatos tevékenység: ingatlan tulajdonjoga átruházásának, bérleti jogának üzletszerű közvetítése, ideértve az ügyleti megbízás előkészítését, az ingatlan forgalmi értékének becslését, valamint az üzletszerű ingatlanberuházás és ingatlanfejlesztés;

s) ügyfél:

sa) aki a szolgáltatóval az 1. § (1) bekezdésében megjelölt tevékenységi körbe tartozó szolgáltatás igénybevételére üzleti kapcsolatot létesít vagy a szolgáltató részére ügyleti megbízást ad, és

sb) az 1. § (1) bekezdés f) pontjában meghatározott tevékenységet végző szolgáltató vonatkozásában, aki az ingatlan eladása és vétele céljából ajánlatot kér;
Ebből egyértelműen kiderül, hogy milyen esetekben szükséges az adatfelvétel, és ezek között nem szerepel sem a megtekintés, sem másmilyen érdeklődés.

Az adóhivatal egyébként megspórolja nekünk a jogszabályokban való turkálást, illetve értelmezést, és az alábbiakat közli (ezen dokumentum III. fejezetében):
Vétel céljából ajánlatkérésnek tekinthető, ha az ügyfél a megtekintést követően kifejezi vételi szándékát, azaz vételi ajánlatot tesz, önmagában az eladásra kínált ingatlan címének kiadása és az ingatlan megtekintése nem minősül ajánlatkérésnek.
Azt tanácsolom tehát, hogy senki ne írjon alá semmilyen Megtekintési nyilatkozatot, még ha törvényi hivatkozással fenyegetik is. Vagy mielőtt aláír, nézze meg, mit ír alá! :)

Végül egy sikertörténet, amelyben a CDC ingatlaniroda kénytelen a törvényi előírásoknak alávetni magát.

Update, 2015.01.18.
Mivel az ujalakaspiac.hu oldalról időközben eltűnt a linkelt (2011. márciusi) írás, ezért idemásolom a tartalmát.
Az ingatlanpiacot jelenleg a nyomott árak jellemzik, de így sincsenek könnyű helyzetben azok, akik most akarnak lakást venni. A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) a csapdákra figyelmezteti a vásárlókat. Ilyen lehet például a megtekintési nyilatkozat, a félrevezető hirdetés, vagy éppen az eltitkolt közüzemi tartozás és végrehajtási eljárás.
Sokan nem mernek egyedül belevágni a keresésbe, ezért ingatlanközvetítő segítségét veszik igénybe. A közvetítők többsége készséges és tisztességes, de nem árt az óvatosság. A FEOSZ kapott olyan bejelentést, amely szerint az ingatlanos egy kis adminisztrációra hivatkozva arra kérte a leendő vásárlót, hogy írjon alá egy papírt, és adjon meg néhány személyes adatot, ám nem mondta el, mit tartalmaz a nyomtatvány. Kevesen tudják, hogy ezzel lényegében egy megtekintési nyilatkozatot töltenek ki. Ebben apró betűvel szerepel, hogy ha a lakást nem az ingatlanközvetítőn keresztül vásárolják meg, akkor több százezer forintos kötbért kötelesek megfizetni az ingatlanos cégnek. A lakásvásárlók ezért alaposan nézzék meg, mit írnak alá - mondta a Független Hírügynökségnek Kispál Edit, a FEOSZ szóvivője.

Sok panasz érkezik arról is, hogy az ingatlanhirdetésben szereplő adatok, információk, tulajdonságok köszönőviszonyban sincsenek a valósággal. Családi házak esetében érdemes statikussal megnézetni az épületet, hiszen egy hiányosság később akár milliós kárt is tud okozni, nem is beszélve az ott élők biztonságáról. Társasházak esetében hasznos megkérdeni a közös képviselőt és a leendő szomszédokat a környékről, a házról és a lakóközösségről is. Panelház esetében megéri rákérdezni, hogy a ház nyert-e valamilyen felújítási pályázatot, tervezi-e a panelprogramban való részvételt, hiszen a jövőben ez is komoly havi kiadásokat jelenthet. Nem árt azzal is tisztában lenni, hogy milyen karbantartási-javítási munkálatokat végeztetett el a lakóközösség és hogy van-e a társasháznak közüzemi tartozása - tette hozzá a szóvivő.

Az adásvételi szerződés megkötése előtt elengedhetetlen az ingatlan hiteles tulajdoni lap másolatának kikérése. Ebből derül ki, hogy az eladó valóban tulajdonosa-e a lakásnak, az ingatlanra bejegyeztek-e valamilyen vásárlást tiltó jogot, illetve hogy ingatlan végrehajtás alatt áll-e. Kispál Edit arra is felhívta a figyelmet, hogy ha az új tulajdonos már beköltözött egy használt lakásba, hibás teljesítés miatt elsősorban javítást, cserét kérhet az eladótól, de a vételár leszállítására is van mód, sőt végső soron el lehet állni a szerződéstől. Az újépítésű lakások esetében az átadás-átvételtől számított három éven keresztül lehet a jótállási igényt érvényesíteni közvetlenül az eladóval szemben.

Update, 2015.07.30.
Egy ingatlanosokról szóló index-es cikk. No comment...

2014. január 17., péntek

Fejtörő

Egy távoli kis szigeten él egy törzs. A házasság annyira megszokott és természetes dolog, hogy nincs olyan felnőtt, aki egyedül élne. Azért ott sem csak angyalok laknak, elég gyakoriak a félrelépések. Mindenki vigyáz azért arra, hogy a párja ne szerezzen tudomást a kihágásairól, de hát egy kis törzs lévén, más mindenki tud a dologról. Egyszer a törzsfőnök megelégelve a sorozatos házasságtöréseket elhatározza, hogy rendet teremt. Összehívja a falugyűlést, melyen minden felnőtt férfi részt vehet és részt is vesz. A következőket mondja.
 – Tudomásomra jutott, hogy van házasságtörés a falunkban. Mostantól kezdve addig, amíg az összes bűnös nőszemély meg nem lakol, tegyétek a következőket! Mindenkinek a saját házába kell zárkóznia a feleségével, és nem beszélhet senkivel sem. Gondolkozzatok el rajta, hogy vajon megcsal-e benneteket az asszonyotok! Mindennap éjfélkor mindenki kihozza a feleségét a tér közepére, és aki megbizonyosodott arról, hogy az asszonya megcsalja, büntetlenül megölheti a többiek előtt. Most pedig vonuljatok a házaitokba, s ma éjfélkor gyertek a térre!
Mindenki elvonul...

Összefoglalva: Mindenki tud minden csalásról, kivéve a saját feleségének félrelépéseiről. Mindenki csak a saját eszére támaszkodhat, nem beszélhet senkivel, még a feleségével sem (tegyük fel, hogy azok úgysem vallanák be tettüket).
Ezek után a kérdés az, hogy hogyan tálalhatja ki valaki, hogy megcsalta-e a felesége, vagy sem?
(Extra kérdés: N csalás eseten hány napig tart az akció, és melyik napon hány asszony lakol meg?)

(Az Impulzus 1992. november 25-i számából ollózva)