2014. január 17., péntek

Fejtörő

Egy távoli kis szigeten él egy törzs. A házasság annyira megszokott és természetes dolog, hogy nincs olyan felnőtt, aki egyedül élne. Azért ott sem csak angyalok laknak, elég gyakoriak a félrelépések. Mindenki vigyáz azért arra, hogy a párja ne szerezzen tudomást a kihágásairól, de hát egy kis törzs lévén, más mindenki tud a dologról. Egyszer a törzsfőnök megelégelve a sorozatos házasságtöréseket elhatározza, hogy rendet teremt. Összehívja a falugyűlést, melyen minden felnőtt férfi részt vehet és részt is vesz. A következőket mondja.
 – Tudomásomra jutott, hogy van házasságtörés a falunkban. Mostantól kezdve addig, amíg az összes bűnös nőszemély meg nem lakol, tegyétek a következőket! Mindenkinek a saját házába kell zárkóznia a feleségével, és nem beszélhet senkivel sem. Gondolkozzatok el rajta, hogy vajon megcsal-e benneteket az asszonyotok! Mindennap éjfélkor mindenki kihozza a feleségét a tér közepére, és aki megbizonyosodott arról, hogy az asszonya megcsalja, büntetlenül megölheti a többiek előtt. Most pedig vonuljatok a házaitokba, s ma éjfélkor gyertek a térre!
Mindenki elvonul...

Összefoglalva: Mindenki tud minden csalásról, kivéve a saját feleségének félrelépéseiről. Mindenki csak a saját eszére támaszkodhat, nem beszélhet senkivel, még a feleségével sem (tegyük fel, hogy azok úgysem vallanák be tettüket).
Ezek után a kérdés az, hogy hogyan tálalhatja ki valaki, hogy megcsalta-e a felesége, vagy sem?
(Extra kérdés: N csalás eseten hány napig tart az akció, és melyik napon hány asszony lakol meg?)

(Az Impulzus 1992. november 25-i számából ollózva)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése