2014. április 19., szombat

Hario Skerton - Konstrukciós- és anyagválasztási hibák

A tervezők számos fontos dolog fölött szemet hunytak, ami a készülék használatát és tartósságát kedvezőtlenül befolyásolja.
Az egyik ilyen tényező a kiválasztott anyagok. Az üveg gyűjtőrész és kerámia őrlőmű jó döntés volt, a forgó alkatrésszel (a tengely menetes része) érintkező műanyag (a tengelyt tartó felső műanyaghenger) viszont határozottan rossz. Főleg ebben az esetben, amikor is a vas nem csúszik a műanyagon, hanem a tengelyen lévő menet a forgás miatt idővel mintegy elreszeli és így kitágítja a körülötte lévő és tengelytartást biztosító műanyag részt. A kézi daráló, működéséből kifolyólag a forgatott tengelyre merőleges irányban is ki van téve terhelésnek, ezért ez a reszelőhatás ennél a darálónál még inkább fennáll. Ez nyilván oda vezet, hogy a tengely nem megfelelően szorosan fog ülni a helyén, hanem lötyögve forog, ami az őrlemény minőségére is negatív kihatással lesz.
Ugyanennél a részletnél figyelhető meg egy másik konstrukciós hiba: a tengelyt felül megfogó rész vastagsága nagyjából 1 mm. Ez nem elegendő ahhoz, hogy valamennyire is függőlegesben tartsa a tengelyt, és mivel az alsó rögzítés nincs megoldva (az őrlőkúp ide-oda leng), ez szintén rossz hatást gyakorol a szemcseméret egységességére.
Egy szintén kellemetlen jelenséget okozó tulajdonság az üveg tartály menetének kiképzése. Ez a menet biztosítja az őrlőművet tartalmazó műanyag részhez való csatlakozást. Egy darálási folyamat végén a tartály le kell csavarni a felső részről, kiönteni a darálmányt, majd visszacsavarni. Ahhoz viszont, hogy a tartály stabilan rögzüljön, rossz esetben egy teljes fordulat kell, amit kézzel lehetetlen kivitelezni, így átmeneti megoldásként a teker-tart-teker mozdulatsorral kell biztosítani, hogy ne pottyanjon le a felsőrészről a törékeny üvegtartály.
A következő kényelmetlenség, hogy a forgatókart rögzítő recézett anya hajlamos a kar forgatásától kilazulni, ami miatt a kar föl-le billegésbe kezd, s a tengelyt a találkozási felületükön koptatja darálás közben. Ez hosszú távon a tengely forgatórúd számára kiképzett bemarását eltompítja, ami rossz esetben a tengely forgatását lehetetlenné teszi.
Végül egy bosszantó apróság, ami szerintem nem is létezne, ha a gyártók kipróbálták volna a darálót. A kávébabok ugyanis az őrlőmű nyomása hatására ki szoktak ugrálni a fogak közül, s ez kevés kávé darálása esetén ahhoz vezet ennél a darálónál, hogy a kávébabtartó kosárból szép ívben repkednek a babok darálás közben.

Folytatás következik... ...ITT

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése