2013. augusztus 24., szombat

Virtuális diszk Linux-on

Ha szükség van egy virtuális diszkre (egész pontosan loopback fájlra épülő átmeneti diszkre) hirtelen, akkor a következőket lehet tenni rendszergazdaként (root).

  1. dd if=/dev/zero of=/tempfile bs=1024 count=30000
  2. losetup /dev/loop0 /tempfile
  3. (ha nem megy, meg lehet próbálni betöltetni a loop modult:
    modprobe loop)
  4. mkfs -t ext3 -m 1 -v /dev/loop0
  5. mount -t ext3 /dev/loop0 /mnt
Ettől a ponttól van egy olyan 30 MB-os ext3 fáljrendszerünk, ami a /mnt alatt érhető el. Gyakorlatilag ugyanúgy használható, mint bármely más fájlrendszer. Ha más méretre van szükség, akkor a count után lévő értéket kell ennek megfelelően módosítani.

Amikor befejeztük a munkát az átmeneti fájlrendszerünkkel, akkor vissza kell állítani az eredeti állapotot, például így (szintén root-ként):
  1. cd
  2. umount /mnt
  3. losetup -d /dev/loop0
  4. rm /tempfile

2013. augusztus 21., szerda

Nyári olvadás

Az utóbbi két hónapban duplájára nőtt a lakásom elektromos fogyasztása. Az ember, akinek nem ellensége a pénze, ilyenkor mindig eltöpreng, vajon mitől is történhet ilyesmi.
Amikor az első hónap végén a villanyóra állásának jelentésénél észrevettem a durva különbséget, a következőkre gondoltam.
  • Vagy az újonnan üzembe helyezett tévé és számítógép okoz túlfogyasztást (ezek használatának kezdete pont a kérdéses időszakra tehető);
  • Vagy valaki áramot lop tőlem.
Igazából egyik sem volt túl valószínű ok.
A második hónap végén szintén szembesültem a túlfogyasztás tényével, s ez megölte az utolsó reményemet is, ami abba kapaszkodott, hogy ez magától meg fog javulni.
Itt már kiszámoltam, hogy milyen fogyasztóval lehet dolgunk: a túlfogyasztás kb. 60 kWh, ami durván 83,3 W-os fogyasztó állandó bekapcsolását feltételezi. Ehhez hasonló fogyasztó viszont nem volt a lakásban. Maradt tehát a szisztematikus módszer.
Ezt egy multiméterrel végeztem, sorra méregetve az elektromos eszközök munka- és készenléti áramfelvételét.
A hűtőnél elállt a lélegzetem: járó kompresszorral 5 A áramot vett fel. A gyártó szerint a készülék teljesítménye 110 W, ami 0,47 A áramfelvételt jelent; ennek tízszerese nyilván nem lehet üzemszerű működés.
Mi lehet ennek az oka? A hűtőgép hangja normálils volt, s a jég se volt durván vastag benne. Azért egy olvasztás nem árt - gondoltam. És milyen jól gondoltam. Olvadás és alapos tisztítás után bekapcsolva a hűtő áramfelvétele 0,63 A lett, ami magasabb, mint a gyári érték, de egy tizen-egynehány éves hűtőnél ez még belefér. Fél nappal később egyébként már 0,5 és 0,6 között járt az áram, és lehet, hogy lejjebb is ment, de azt már nem néztem.
Mi ebből a tanulság?
  • Egy régi hűtő nem csak, hogy nem energiatakarékos, de csinálhat ily módon extra költségeket. Aki nem figyel, és mondjuk limit nélküli átutalási megbízása van, rossz esetben ezt észre se veszi.
  • Érdemes gyakran leolvasztani a hűtőnket.
  • Jó figyelni, mekkora havonta a fogyasztásunk.
  • Ha valami furcsát észlelünk, érdemes azonnal cselekedni.

Nekem ez a lecke kb. tízezer forintomba került, meg egy fél délután gondolkodás és méregetésbe.

2013. augusztus 15., csütörtök

Douwe Egberts kávék pörkölési ideje

Míg a nyers kávé évekig eltartható számottevő minőségromlás nélkül, a pörkölt babkávé már csak hetekig, a darált pedig perceken belül elveszti az aromáját (egy gyakorta emlegetett ökölszabály szerint a nyers kávé három évig, a pörkölt három hétig, a darált három percig él) (Forrás)
A kávéhoz értők emiatt nagyjából szeretnek tisztában lenni azzal, hogy amit isznak, annak az alapanyagát mikor pörkölték.
Olasz szemes kávéknál általában a minőségmegőrzési időt a pörköléstől számított két évre adják meg, így a zacskóra nyomtatott dátumból a másik dátum kivonással könnyen meghatározható.
A Douwe Egberts kávéknál nem ennyire közismert ez az adat. A vevőszolgálatuktól kapott információ alapján a kávék minőségmegőrzési ideje szemes kávé esetén 1, őrölt pörkölt kávé esetén 1,5 év. A megfelelő frissesség miatt tehát Omniát, Karavánt, Palomát vagy Piazza d'Oro-t csak olyat érdemes venni, aminek a lejárati idejéből legalább fél év még hátra van szemes, és egy év darált esetben.
A friss kávé vétele után annak tárolásáról is gondoskodni kell, amiről az idézett oldal nagyon jó leírást ad.

2013. augusztus 11., vasárnap

Hario Skerton - Bevezető

Nemrégiben (2013. március) hozzájutottam egy Hario Skerton kávédarálóhoz. A Barista szaküzletben sikerült megvásárolnom, 14 500 Ft-os áron, amit akkor kicsit sokalltam érte. Ez a véleményem azóta megváltozott: most már nagyon sokallom. Az eladó szerint ez egy minőségi, megbízható daráló, sokáig fogom tudni használni. Kaptam a daráló mellé negyed kiló - 2013 novemberi lejáratú - Fresco Blend szemes kávét, amit a félbeszakíthatatlanul beszélő eladó javaslata értelmében arra kellett volna használnom, hogy beállítsam a darálót, nem sajnálva, hogy ki kell öntenem a rosszul sikerült lefőtt kávékat.
A március óta eltelt időszakban volt alkalmam tesztelni az eszközt, több ízben napi háromszor is, így összegyűlt egy kis információhalmaz, amit ezúton közre is adok azok számára, akik esetleg tervezik, hogy ilyen darálót vesznek.

Kezdjük a marketing szöveggel (gyári adatok és az eladók által írtak)!
  • gyors és könnyű használat
  • kerámia őrlőmű
  • egységes őrlési szemcseméret
  • fokozatos állíthatóság
  • könnyen állítható finomság
  • nagyon pontos állíthatóság
  • széles őrlési tartomány: a török kávétől a french press által igényelt durvaságig
  • üveg alsó rész, melyben a darált kávé tárolható is, a mellékelt záró kupakkal
  • csúszásgátló gumi (mellékelt)
  • klasszikus időtálló dizájn
  • mosogatógépben tisztítható
  • 214 mm magas, 93 mm széles (forgatókarral 172 mm)
Folytatás következik... ...ITT