2014. április 30., szerda

Kávéfőző PIDelés - bevezető

A címben szereplő megfogalmazás alatt - most és a folytatásban is - a kávéfőző fűtőbojler hőmérsékletének úgynevezett PID szabályozótípussal történő stabilizálását értem. Mivel a fűtőbojler hőmérséklete szoros összefüggésben van a kifolyó kávé hőmérsékletével, ezért az előző stabilitásának biztosításával a másodikat is kézben tudjuk tartani, ami a késztermék minőségének szempontjából előnyös lehet. Lényegében ez a célunk a PID-eléssel.
Kávéfőzőn itt is olyan készülékeket értek, mint amilyenekről ebben a bejegyzésben írtam: pumpás-karos-manuális nevekkel ellátott, egy darab (kávékészítéshez használt) bojlerrel rendelkező, nagy nyomású (15 bar) szivattyúval felszerelt (presszó) kávéfőzőket. A hivatkozott bejegyzésben kiszámoltuk, hogy ideális esetben durván 600 W-os fűtőszál elegendő ahhoz, hogy a (dupla eszpresszó) kávé kifolyása alatt legyen elég teljesítményünk a kifolyó víz hőmérsékletének szinten tartásához, ami persze csak akkor igaz, ha azonnal tudunk reagálni a beáramló hidegvíz okozta hőmérséklet esésre. Azt is láttuk, hogy ez a fűtőteljesítmény elméletben független a fűtőtartály térfogatától, igaz ugyanúgy az egy deciliteres, mint a fél literes bojlerre.
A PID elven működő szabályozóval ellátott szabályozási körök általánosságban fizikai folyamatok paramétereinek (hőmérséklet, nyomás, vízszint, irány, stb.) egy beállított értéken való tartását igyekszenek megvalósítani. A szabályozó e szabályozási köröknek csak egy eleme; a teljes szabályozáshoz szükség van érzékelőre, illetve beavatkozó szervre is. Kávéfőzők esetében a beavatkozó szerv gyárilag biztosított (ez maga a fűtést végző elem), olyan érzékelővel viszont, ami a hőmérséklettel arányos jelet szolgáltat a szabályozónak, utólag kell ellátni a készüléket.
A PID szabályozó hőmérsékletszabályozás esetén a következő lépéseket hajtja végre.
  1. A beállított hőmérsékletből kivonja a mért hőmérsékletet
  2. A PID Kp paraméterével megszorozza az eltérést, a Ki-vel megszorzott eltérést hozzáadja az eddigi ilymódon nyert szorzat-összegekhez, a Kd-vel beszorozza az aktuális és előző hiba különbségét
  3. A három, előző pontban nyert részeredményt összeadja, figyelve arra, hogy az összegben ne történjen túlcsordulás
  4. Az összeggel arányos jelet ad a fűtőelemnek
  5. Adott idő után visszatér 1-re
A három paraméter azt befolyásolja, hogy a szabályozó milyen mértékben reagáljon a hőmérséklet eltérések pillanatnyi (Kp), illetve az adott időpontig felhalmozott (Ki) értékeire, valamint aktuális változására (Kd). A paraméterekkel beállítható, hogy a rendszer megfelő gyorsasággal és minél kisebb hibával tudja tartani a hőmérsékletet.
A kávéfőzőknél meg kell különböztetni két különböző üzemmódot, a felfűtést/hőn tartást és csapolást (ha van gőzölés, akkor az egy harmadik üzemmód). Az elsőnél a bojlert egy fűtött, míg másodiknál egy fűtött és egyben átfolyással hűtött tartállyal kell modellezni, ami precíz igények esetén két külön PID szabályozást (vagy ugyanazon szabályozó esetén átkapcsolható paraméter készletet) jelent.
Mivel a kifolyó kávé minősége szempontjából elsősorban a csapolás ideje alatti hőmérsékletstabilitás kritikus, ezért a továbbiakban ennek elméletével, majd megvalósításával fogok foglalkozni. Ahhoz viszont, hogy a csapolás pillanata előtt megfelelő legyen a hőmérséklet, a felfűtés-hőntartás móddal is foglalkozni kell, amit ezt követően fogok elemezni és megvalósítani.

Folytatás következik... ...ITT.

2014. április 28., hétfő

Ascaso I2 MINI - nem gyári adatok

Őrlőátmérő (külső): 38 mm
Őrlőműkialakítás: kúpos
Az őrlőkések anyaga: acél
Az őrlemény szemcseméretének állítása: fokozatos
A tengely menetemelkedése: kb. 1,16 mm (10,5 mm-en 9 db menet)
Az őrlésfokozat állítójának egy teljes tekerése az őrlőműben 1 fog elmozdulást eredményez.
Az őrlőmű fogaskereke 72 fogból áll.
Az őrlésfokozat állítójának egy teljes tekerése (a menetemelkedés hetvenketted része): kb. 0,016 mm
A motor kommutátora 24 szeletes, melyekhez két szénkefe csatlakozik
A motor és őrlőmű-tengely áttétele: 15:1

Össztömeg: kb. xxx g

Folytatás következik... ...ITT

2014. április 19., szombat

Hario Skerton - Konstrukciós- és anyagválasztási hibák

A tervezők számos fontos dolog fölött szemet hunytak, ami a készülék használatát és tartósságát kedvezőtlenül befolyásolja.
Az egyik ilyen tényező a kiválasztott anyagok. Az üveg gyűjtőrész és kerámia őrlőmű jó döntés volt, a forgó alkatrésszel (a tengely menetes része) érintkező műanyag (a tengelyt tartó felső műanyaghenger) viszont határozottan rossz. Főleg ebben az esetben, amikor is a vas nem csúszik a műanyagon, hanem a tengelyen lévő menet a forgás miatt idővel mintegy elreszeli és így kitágítja a körülötte lévő és tengelytartást biztosító műanyag részt. A kézi daráló, működéséből kifolyólag a forgatott tengelyre merőleges irányban is ki van téve terhelésnek, ezért ez a reszelőhatás ennél a darálónál még inkább fennáll. Ez nyilván oda vezet, hogy a tengely nem megfelelően szorosan fog ülni a helyén, hanem lötyögve forog, ami az őrlemény minőségére is negatív kihatással lesz.
Ugyanennél a részletnél figyelhető meg egy másik konstrukciós hiba: a tengelyt felül megfogó rész vastagsága nagyjából 1 mm. Ez nem elegendő ahhoz, hogy valamennyire is függőlegesben tartsa a tengelyt, és mivel az alsó rögzítés nincs megoldva (az őrlőkúp ide-oda leng), ez szintén rossz hatást gyakorol a szemcseméret egységességére.
Egy szintén kellemetlen jelenséget okozó tulajdonság az üveg tartály menetének kiképzése. Ez a menet biztosítja az őrlőművet tartalmazó műanyag részhez való csatlakozást. Egy darálási folyamat végén a tartály le kell csavarni a felső részről, kiönteni a darálmányt, majd visszacsavarni. Ahhoz viszont, hogy a tartály stabilan rögzüljön, rossz esetben egy teljes fordulat kell, amit kézzel lehetetlen kivitelezni, így átmeneti megoldásként a teker-tart-teker mozdulatsorral kell biztosítani, hogy ne pottyanjon le a felsőrészről a törékeny üvegtartály.
A következő kényelmetlenség, hogy a forgatókart rögzítő recézett anya hajlamos a kar forgatásától kilazulni, ami miatt a kar föl-le billegésbe kezd, s a tengelyt a találkozási felületükön koptatja darálás közben. Ez hosszú távon a tengely forgatórúd számára kiképzett bemarását eltompítja, ami rossz esetben a tengely forgatását lehetetlenné teszi.
Végül egy bosszantó apróság, ami szerintem nem is létezne, ha a gyártók kipróbálták volna a darálót. A kávébabok ugyanis az őrlőmű nyomása hatására ki szoktak ugrálni a fogak közül, s ez kevés kávé darálása esetén ahhoz vezet ennél a darálónál, hogy a kávébabtartó kosárból szép ívben repkednek a babok darálás közben.

Folytatás következik... ...ITT

Étcsokoládék táp- és egyéb anyag tartalmai


Név Kakaó szárazanyag tartalom, % 100 g energiatartalma, kJ/kcal Összes zsír, % Telített zsír, % Szénhidrát, % Cukor, % Fehérje, %
Bellarom Rich Chocolate 45 2398/577 40,3 - 43,5 - 7,5
Lindt Excellence Chili Dark 48 2240/538 33 20 50 48 6,1
Boci étcsokoládé 52 2218/532 31,6 17,6 50,9 44,7 6,6
Gorenjka Mistica 53 2354/564 33,3 - 55 - 6,8
Ikea Choklad Mörk 60 2196/527 31 20 49 44 8
Bonbonetti legend Dark Chocolate, 70% Cocoa 67 2514/605 45,4 28,5 40,2 29,7 6,5
Stühmer Étcsokoládé 70 2246/537 38,7 24,3 30,5 26,2 8,7
Wawel Sweet Tradition 70% Cocoa 70 2173/519 38,5 23,9 33,8 29,6 8,3
Bellarom Finest Dark Chocolate 74 2328/561 41,0 - 32 - 9,7
J. D. Gross Arriba Superieur, 81% 81 2276/550 42,8 - 22,8 - 10
Lindt Excellence 99% Cacao (99) 2337/567 49 30 8 2 13,2

Mennyi bort kéne termelnem, hogy úgy élhessek, mint a polgári szakmámban?

Tegyük fel, hogy borász szeretnék lenni, de emellett legalább ugyanolyan életszínvonalon élni, mint az eddigi életemben, ahol is szintén tegyük fel, hogy 250 ezer forint bruttó fizetés üti havonta a markomat! Ez éves szinten 3 millió forintot jelent.
 
750 Ft/0,75 l értékű borokkal számolva ennek a kitermeléséhez és (a feketepiacon való) értékesítéséhez elő kellene állítanom 3000 liter bort. (Ha számolunk a NAV-val meg egyéb költségekkel, akkor még ennél is többet.) Ezzel a kitűzött feladatot megoldottuk.

De számoljunk tovább!

Általában 100 kg szőlőből nagyjából 70 liter bor lesz, ezért 4300 kg szőlőre van szükségem ahhoz, hogy a fenti mennyiséget előállítsam. Ha nagyon jól megy, és 20 tonnát tudok szüretelni hektáronként, akkor ehhez 1/5 hektáron – 2000 négyzetméteren kell szőlőt tartanom.
 
Ekkora területet viszont nem tudok egyedül megművelni, ezért maradok a polgári foglalkozásomnál. :)

2014. április 14., hétfő

Vincze borok I.

A mai nap szerzeménye a Vincze pincészetből (Mátraházáról hazafelé kis kerülővel :)


Cabernet Franc 2009 - 1500 Ft
Classic Cuvée 2008 - 1500 Ft
Cabernet Sauvignon 2008 - 1300 Ft
Arcanum Cabernet Franc 2009 - 3000 Ft

Bár nem vagyok nagy bor-hozzáértő, de ár-érték arányban szerintem nagyon kedvező borok.

2014. április 7., hétfő

Ascaso I2 MINI - bevezető

A barcelonai Ascaso cég legkisebb-legolcsóbb kávérőrlője néhány napja lett a konyhánk dísze. (Hogy valóban lehet-e díszről beszélni ennén a minimáldizájnnál, azt döntse el mindenki maga.)
Az Index kávéológia fórumán eleinte sok jót lehetett vele kapcsolatban olvasni, mostanában vannak rá panaszok, miszerint az őrlés egyetlen beállítható paramétere, a szemcseméret elállítódhat a működtetés közben, s ezért a nem ajánlott kategóriába sorolják. Ár-érték viszonylatban ezzel szemben továbbra is verhetetlen, a darálás szemcseméretének a szórása tekintetében sincs sok panasz erre az őrlőre. A használati útmutató szerint ez egy "professional system", amit nyilván megkérdőjelez a belsejében található műanyag alkatrészek sokasága.
Tudtommal a legolcsóbban ennél a cégnél lehet hozzájutni, a mai napon bruttó 33 528 Ft-ért (volt) kapható.

Ennyi bevezető után nézzük a gyárilag megadott értékeket, valamint azokat a tulajdonságokat, amik egy egyszerű internetes kereséssel előbányászhatók a világháló mélységeiből.

Típus: ASCASO I2 MINI
Szín: fekete
Hálózati feszültség: 230 V ~
Hálózati frekvencia: 50 Hz
Hálózati teljesítményfelvétel: 175 W
Hálózati áramfelvétel: 0,75 A
A motor fordulatszáma: 1200 percenként
Őrlőmű: ø38 mm kúpos kialakítású, fém
Betölthető kávémennyiség: 250 g
Méretek (mag*szél*mély): 330*130*235 mm
Tömeg: 3 kg

Végül néhány fénykép a készülékről.
Folytatás ITT