2017. május 17., szerda

Miért drágább a szemes kávé, mint a darált?

Nemrégiben volt alkalmam egy boltban egy ilyen képet készíteni:
Amint látható (bár szerintem eddig is köztudott tény volt, de most legalább dokumentált is), a szemes kávé drágább, mint a darált, a képen például több, mint 10%-kal.
Ha járatos vagy kicsit a kávézásban, akkor tudhatod, hogy a darált kávéhoz a gyártónak csomagolás előtt egy extra folyamatot még végre kell hajtania a szemes kávén: a darálást (vagy ahogy hardcore kávésok mondják, őrlést). Ez a folyamat gépeket, kezelést, karbantartást, időt, szállítási kapacitást, stb. igényel, ami ugye mind pénz. Így eléggé furcsa, hogy az árak nem ezt mutatják.
Nézzük, mit mondanak az interneten az okokról!
  • Gabonafélékkel silányítják az őrölt kávét
  • A frissen darált kávé más ízű
  • A szemes kávéban egész kávészemek vannak, a darált kávé meg abból a törmelékből készül, ami egyébként eladhatatlan lenne
  • A kereslet-kínálat miatt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése