2015. október 5., hétfő

Megéri-e az energiatakarékos?


Ma már szinte mindenből van energiatakarékos, és ez jól is van így. Valaki használja, valaki nem, ki ezért igen, ki azért nem.
Egy közös tulajdonságuk van: drágábbak a közönségesnél, és minél több energiát takarítanak meg, annál inkább igaz ez rájuk. Olyan ez, mint egy üzlet: kicsit többet fektetsz be, kicsit többet takarítasz meg a későbbiekben.
Amíg tisztességes ez az üzlet, nincs is semmi baj vele. De hogyan lehetünk biztosak az üzlet korrektségében? Természetesen számolgatással. Itt van például a következő példa. :)
Adott két beépíthető hűtőgép, ez meg ez, mindkettő az IKEA kínálatából. Gyakorlatilag minden paraméterük megegyezik, egyedül a fogyasztásuk különböző, az első 311 kWh, a második 244 kWh energiát emészt fel évente.
Persze az áruk sem egyforma, az energiatakarékosabb (A++) készülékért kereken 50 ezer forinttal  kell többet fizetnünk a kasszánál távozás előtt.
Kettőjük éves energiafogyasztásának különbsége 67 kWh, ez kb. annyi, mint amennyit a lakásunkban havonta elhasználunk; ezért a mennyiségért mindennel együtt közel 3000 Ft-ot kell fizetnünk (2015-ben).
A fogyasztások különbségéből az után lesz hasznunk, miután a vételár különbséget eléri az évek során felhalmozott, villamos áramért ki nem fizetett pénzt. Ez durván 50 000 Ft / 3 000 Ft/év = 16,6 év után következik be.
Ennyi idő alatt Magyarországon a hűtőgépeket le szokták cserélni, így ebben az esetben az anyagiakat figyelembe véve nem érdemes a drágább beruházásba fektetni.

Update 2015.12.16.
Egy másik hasonló példát a Media Markt-ban találtam.
Whirlpool ART 6501 - 299 kWh/év (A+) - 114 999 Ft
Whirlpool ART 6610 - 235 kWh/év (A++) - 139 999 Ft
Itt az árkülönbség 25 000 Ft, az éves fogyasztás különbsége 64 kWh, tehát durván az előző példa felére (nyolc évre) jön ki a megtérülés ideje; ebben az esetben már érdemes elgondolkodni a drágább, de hosszútávon megtérülő vételen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése