2013. július 27., szombat

Woody Allen filmek idézetei

Jasmine a hozzá túl közel álló taxishoz (Blue Jasmine, 2013):
- Kifarolna az aurámból?

Virgil Starkwell (VS) két börtöntársával (I és II) a szökés részleteiről beszélget (Fogd a pénzt, és fuss, 1969):
VS: - Még mindig nem értem, hogyan jutunk ki a főkapun.
I:  - Az őrök egyenruhájában.
II: - Ezért választottuk a pénteki napot. Te a mosodában dolgozol, el kell lopnod az őrök alsóneműjét.
VS: - Micsodát?!?
I:  - A felsőruhákat mi már biztonságba helyeztük.
VS: - Nem értem. Ha egyszer megvan a felsőruha, minek az alsógatya?
I:  - Mert arra törekszünk, hogy mindenben élethűek legyünk.
II: - A precíz munka híve vagyok.
XY felesége és gyermeke társaságában (Rejtélyes manhattani haláleset, 1993):
- Hallgass ide, visszatérve a borkóstolóra, drágám, azt szeretném kérni, hogy köpd ki.
- Anya, ne igyál túl sokat.
- Hogy érted ezt, Nick?
- Tudod a profik mind kiköpik a bort, és nem szeretném, ha egész éjjel a klozettba lógatnád a fejed, mert összeittál mindent.



2013. július 25., csütörtök

A szegényember blogolója

Avagy miért lettem, és maradtam is Blogger-es?

A miért lettem kérdésre könnyű válaszolni. Ezen tanították ugyanis az alapokat nekem, amikor érdekelni kezdett a blogozás, és ezért jelentkeztem egy ilyet oktató tanfolyamra.

A miért maradtamra már bonyolultabb a felelet. Általában két nagy ingyenes blogoló online alkalmazásban szoktunk gondolkodni, az egyik a Google féle Blogger (blogger.com, blogspot.com), a másik pedig az Automattic nevű céghez köthető Wordpress (wordpress.com). E kettőnek is vannak előnyei és hátrányai is egymással szemben. A Wordpress-ről például az a hír járja, hogy nagyon elegáns blogokat lehet készíteni vele. A neten itt-ott én is láttam is pár nekem tetsző Wordpress-szes oldalt. A Wordpress támogatja matematikai vagy műszaki kifejezések, egyenletek írását. Mivel nekem fontos volt az egyenlet-megjelenítés, és mert a Blogger-en ezt csak nagyon keservesen tudtam megvalósítani, vonzott a Wordpress. Bár a tartalmat a kinézetnél fontosabbnak tartom, azért vonzott a jó kinézet is. Tettem hát egy próbát a Wordpress-szel.
Az első meglepetés az volt, hogy az ingyenes template-ek nem olyan vonzóak a szemnek, mint amilyeneket a világhálón lehet látni. Nem baj, majd a legjobban tetszőt kicsit átalakítom. Ekkor jött a második meglepetés: a téma minimális változtatását a rendszer megengedi, de ez gyakorlatilag kimerül a háttér és a fejléc színének változtatásában, és háttérkép beillesztésében. Az összes többi változtatás évente harminc dollárunkba kerül. A Blogger ezzel szemben szinte minden módosítást megenged a template-ben, aki akar, még a HTML kódba is belenyúlhat, szóval határ a csillagos ég. Mindezt ingyen.
A matematikai kifejezések tényleg könnyen megjeleníthetők a Wordpress alatt; aszintaxisú kifejezéseket csak be kell illeszteni a blogba, és azok megjelennek. A megjelenésnek viszont vannak még hiányai, például a matematikai képlet háttere és karakterszíne bizonyos esetekben elüt a szövegétől, a karakterek kinézete pedig pixeles.
Nálam ez a kettő volt, ami alapján a Blogger mellett döntöttem. Olyan kinézetűre csinálom a blogomat, amilyenre akarom, és ha képlet kell, azzal majd ügyeskedek kicsit.
Kicsit megtévesztő a témával kapcsolatban, hogy az agyondicsért Wordpress-nek nagyon gyakran arra a verziójára hivatkoznak, ami a wordpres.org alatt elérhető. Ezt tényleg ingyen lehet használni, minden a felhasználó kezében van, határ itt is a csillagos ég, tehát jogos a tömjénezés. Ez viszont nincs ingyen, mert kell hozzá egy szerver, amin a program fut, és ennek a hosztolása pénzbe kerül.

A szegényember blogolója tehát a Blogger marad. Ha nem csődöl be a Google, vagy nem találják ki az RSS olvasójukhoz hasonlóan, hogy kivonják a forgalomból, akkor még sok-sok évig használható lesz.

2013. július 23., kedd

Beillesztés vagy formázás? Ez itt a kérdés...

Mert hogy a kettő egyszerre nem mindig megy a Word 2010-ben.

A problémát például így lehet előidézni:
  1. Csinálj pár bekezdést egy új dokumentumban!
  2. Jelöld ki az összeset, majd tedd sorszámozott listává, mindegy, milyen formátumuvá (jobb gomb a kijelölésen, majd a legördülő listából a Számozás választásával)!
  3. A szöveg kijelölését meghagyva növeld meg a behúzást (a vízszintes vonalzón lévő Függő behúzás jelnek kb. a lap közepére húzásával)! Ha a dokumentum tetején nem látható a vízszintes vonalzó, kattints a függőleges görgetősáv tetején lévő Vonalzó gombra!
  4. Jelölj ki egy szót a szövegben, és helyezd a vágólapra!
  5. Egy másik sorba illeszd be a szót a formázás mellőzésével (a Beillesztés beállításai gomb listájából a Csak a szöveg megtartása opció kiválasztásával)!
  6. Csodálkozz, hogy elromlott a formázásod!
Nálam kb. így nézett ez ki (az itt szót illesztettem be a harmadikból az első sorba):


A problémával kapcsolatban a neten keresgéve elég gyakran található hivatkozás a Skype ClickToCall add-in-re, de ez a hiba enélkül is előjön.

A problémára nincs megoldás. Pontosabban én nem tudok róla. Ha Te ismersz ilyesmit, írj róla megjegyzést, én meg majd publikálom. Köszi.

2013. július 18., csütörtök

GRU 2 idézetek

  • – Bekakikáltam
  • – Hűha, ez igazán egyedi volt! Nagyon tetszett, ahogy a végén elmosolyodtál. Próbáljuk meg még egyszer, de most egy icipicit ne úgy mondd, mint egy zombi, jó?
  • – A testi fittség nagyon fontos ám Shannonnak. Hiszen látszik is, nem?
    – Ááááá, de látszik.
    – Fincsi.
    – Tudja, ez itt egy étterem amúgy!
  • – Agnes, hol van Gru?
    – Épp rúzsozza magát...  épp legyeket hesseget... épp levágja a fejét... épp... pukizik?
  • – Tudom, mitől te vagy fiú!
    – Ááááá, óóó, őőőőőő... tényleg?
    – A kopasz fejedtől!
    – Óóó, igen...
    – Olyan sima. Néha csak nézem, és elképzelem, hogy kijön belőle egy csibe, pi-pi-pip.
    – Jó éjt, Agnes! Soha ne nőj fel!